31. prosinac 2012.

Što Hrvatsku čeka u 2013. godini?

liderhrt
liderhrt

Praznovjerje povezano s brojem 13 prati nas od pamtivjeka. Hoće li ipak 2013. biti prekretnica i domaćem gospodarstvu donijeti pozitivnije trendove? Ako je suditi prema izjavama vladinih dužnosnika, ekonomista i poduzetnika - loše nam se, nažalost, piše i sljedeće godine.

Traže od nas prodornost, isticanje pozitivnih primjera, širenje optimizma, a onda nas sami dotuku! Vladajuća koalicija pogreške i propuste priznaje: Godina 2013. će vjerojatno biti jedna od najgorih godina koje smo imali od rata naovamo. Nismo napravili promjene koje smo trebali, na naplatu stiže sve ono što nismo radili, izjavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava za HRT.

Crne prognoze pljušte s svih strana: Udarili smo glavom o zid, praktički koncepta nema, kriza se radikalizira, rekao je pak Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Za razliku od dosad, pozitivno je to što se građane više ne pokušava zavaravati. No rezultat svega su zastrašujuće stope nezaposlenosti, zlokobni pad rejtinga i golema rupa u državnoj blagajni.

Proračun je vrlo nategnut, imat ćemo puno posla da održimo fiskalne projekcije i vjerojatno ćemo morati ići u rebalans i korigiranje rashodovne strane, riječi su Branka Grčića, potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i EU fondova.

Skeptični su i ekonomisti koji već godinama traže preokret u ekonomskoj politici. Treba nam politika u kojoj se isplati raditi, proizvoditi i izvoziti. Ja sam pesimist, rekao je Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar. Žarko Primorac ne očekuje pak negativnu stopu, ali ni osobit rast. Ono što prevladava je neprobiznis atrmosfera i anitipoduzetnička atmosfera straha i to moramo mijenjati, izjavio je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Traže to i poduzetnici koji stanje u gospodarstvu ocijenjuju mršavom dvojkom. Baš kao i građani u anketama Vladu! Građevinari su najpesimističniji dok turističke tvrtke 2013. čekaju s više optimizma. Konkurentnih igrača za tržišnu utakmicu Hrvatska ima, dokazuju to tvrtke sa zamjetnim rastom izvoza i novim investicijama. Kamo sreće da ih je više...