Hrvatska
StoryEditor

Što je ministar Miljenić odgovorio na izviješće da Hrvatska ima jedno od najlošijih pravosuđa?

25. Ožujak 2014.
Piše:
liderhrt

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, gostujući u emisiji HR-a U mreži prvog, rekao je da nije iznenađen rezultatima izvješća o stanju pravosuđa u EU-u, koje Hrvatsku svrstava među najlošije ocijenjene države.

U kategoriji učinkovitosti Hrvatska se nalazi između drugog i četvrtog mjesta odostraga, a po pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa potonula je na kraj ljestvice, ispred Rumunjske, Bugarske i Slovačke. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa plasirala se oko sredine.

Unatoč svim primjedbama koje se uglavnom odnose na način istraživanja i neujednačenost pravosudnih sustava u raznim zemljama Unije, činjenica je da građani nisu zadovoljni stanjem hrvatskog pravosuđa, istaknuo je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Podsjetio je primjerice da je samo zbog suđenja u neadekvatnom roku država morala izvojiti više od 30 milijuna kuna.

Uz to je naveo podatak da je Hrvatska po broju sudaca, u odnosu na broj stanovnika, među vodećima u Europi kao i to da je u europskom vrhu po sredstvima koja izdvaja za pravosuđe.

Miljenić je rekao da nitko ne može biti zadovoljan postupcima koji predugo traju ili nagomilanim neriješenim slučajevima, ali i da u tom smislu stvari idu nabolje. Dodao je da je nezadovoljstvo i građana i vlasti puno veće nego što stoji u izvješću.

Trendovi idu na bolje, poduzimamo niz mjera koje se prvenstveno odnose na reorganizaciju sudova, dotjerivanje zakonodavnog okvira - to je sve ono što mi kao izvršna vlast možemo napraviti. No sam sustav se izgrađuje unutar sudbene vlasti, istaknuo je Miljenić.

Svi unutar sustava moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. Slijedom toga DSV i predsjednici sudova trebaju više učiniti za kvalitetnije sudstvo.

26. travanj 2024 18:50