Hrvatska
StoryEditor

Što je po EBRD-u ključno za Hrvatsku?

10. Svibanj 2013.

Pomalo je razočaravajući tako dugačak niz podataka o slabljenju gospodarstva, no Hrvatska bi trebala održati pritisak na reforme, posebice u području konkurentnosti, kazao je danas za Hinu Erik Berglof, glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

-Pomalo je razočaravajući tako dugačak niz slabih podataka o hrvatskom bruto domaćem proizvodu- kazao je Berglof, nakon konferencije za novinare u Istanbulu, na kojoj je predstavio EBRD-ove najnovije gospodarske prognoze za regiju u kojoj banka posluje.

U najnovijim prognozama ta banka u ovoj godini očekuje pad hrvatskog gospodarstva za 0,3 posto, dok je još u siječnju procjenjivala da će porasti 0,8 posto. Po danas objavljenim procjenama, rast BDP-a očekuje tek 2014. godine, za 1,9 posto.

-Gospodarstvo i dalje pritišću dugotrajni problemi nekonkurentne industrije, nefleksibilnog tržišta rada, te velikog i neučinkovitog javnog sektora. Zemlja bi ipak mogla dobiti poticaj od pristupa Europskoj uniji- navodi se u procjenama EBRD-a.

Višegodišnja recesija ima zakašnjeli utjecaj na nezaposlenost, visinu loših zajmova u bankama, fiskalnu situaciju i druge segmente gospodarstva.

-Sada je potrebno ponovno ojačati program reformi. Mnoge su zemlje, kada su se priključile Europskoj uniji, posustale s reformama. Sada je kritični trenutak da se u Hrvatskoj održi pritisak na reforme, posebice u području konkurentnosti i upravljanja. Nemojte propustiti priliku da zaista iskoristite ulazak u EU- poručio je Berglof.

18. travanj 2024 21:02