Hrvatska
StoryEditor

Što nam donosi novi Pravilnik o arbitraži?

08. Ožujak 2016.

U organizaciji HGK danas je predstavljen novi Pravilnik o arbitraži pri Stalnom arbitražnom sudištu HGK (Zagrebačka pravila 2015.) kojim je omogućen ubrzani arbitražni postupak.

Predsjednik Stalnoga arbitražnog sudišta pri HGK Mihajlo Dika rekao je da je cilj postići rješavanje sporova u roku od šest mjeseci, u nekim slučajevima čak i za tri mjeseca, a troškovi za stranke trebali bi biti između 20 i 40 posto manji u odnosu na sudske troškove. Ovaj ugledni pravni stručnjak je rekao da stranke u arbitraži imaju mogućnost same izabrati arbitra pojedinca između 200 arbitara s HGK-ove liste.

Stranke koje se odluče na arbitražu izbjegavajući dugotrajni sudski postupak mogu računati i na mogućnost da se pravorijek donese bez ročišta. Riječ je o tome da će arbitar na temelju pisanih očitovanja, čak i samo elektroničkim putem ako se stranke suglase, moći donijeti pravorijek ako je situacija jasna.

O tome je govorila i Aleksandra Maganić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Ona je izrazila uvjerenje da se uz kraći vremenski rok i manje troškove (primjerice bez troškova kamata) može postići kvalitetna odluka arbitra. Napomenula je da će se pravila o ubrzanim arbitražnim postupcima primjenjivati u sporovima čija vrijednost ne prelazi 100 tisuća eura, no dodala je da će se primijeniti i za veći iznos ukoliko se stranke tako dogovore.

Pravni stručnjak Miljenko Giunio u svom je predavanju istakao da se novim Pravilnikom mogu rješavati i neki sporovi iz područja pomorstva, prije svega kada su u pitanju domaće tvrtke i organizacije. Andreja Čavlina, tajnica Stalnoga arbitražnog sudišta, predstavila je dosadašnje rezultate arbitražnih postupaka koji su vođeni u HGK-u.

O važnosti novog Pravilnika koji je donijela Skupština HGK lani u studenom govorio je i potpredsjednik HGK Želimir Kramarić koji je rekao da je to prilog poboljšanju investicijske klime, s obzirom da Hrvatska slovi, kako je napomenuo i Dika, kao država u kojoj nema pravne sigurnosti. U izjavi za Lider pomoćnik glavnog tajnika za pravne poslove HGK Branimir Kos rekao je da je prepoznata važnost brzog i učinkovitog rješavanja trgovačkih sporova

- Zato je Hrvatska gospodarska komora i Stalno arbitražno sudište, koje kao najznačajnija i najstarija arbitražna institucija djeluje pri HGK i već 163 godine pruža uslugu arbitražnog rješavanja sporova, uvela potpuno nova, jedinstvena postupovna pravila i mogućnost korištenja takozvane ubrzane arbitražne procedure (fast track arbitražu) – rekao je Kos.

U zadnjih pet godina pred Stalnim arbitražnim sudištem pri HGK donešene su odluke u više od 200 investicijskih sporova čija je ukupna vrijednost iznosila približno 2,5 milijarde kuna.

25. travanj 2024 03:50