Hrvatska
StoryEditor

Što nas čeka u novoj školskoj godini?

03. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Dugo toplo ljeto završilo je za pola milijuna školaraca, a u školskim klupama čekaju ih mnoge novine. Njihove učitelje i profesore, koji bi to trebali provesti, nova školska godina dočekala je s nižim plaćama i najavom sindikalnog referenduma.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je učitelje, roditelje i ostale koji mogu utjecati na to da pomognu da početak školske godine za svu djecu bude ugodan te da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u školi. Prometna policija već je najavila da će s osobitom pažnjom nadzirati promet u blizini škola, no velik dio odgovornosti je na roditeljima i na svima odraslima, istaknula je.

Dobra je vijest da već drugu godinu zaredom raste broj prvaša, njih više od 40.000 sutra prvi put sjeda u školske klupe. Loša je vijest da ni oni, a ni stariji osnovci, još nisu dočekali lakšu školsku torbu koju već godinama najavljuju odgovorni.

Kad već nije lakša, učenici i roditelji potrudili su se da bude jeftinija. Razmjena i prodaja rabljenih udžbenika spasila je kućne proračune, ali i uzrujala nakladnike jer, negoduju, djeca prodaju knjige bez računa. A za nove sadržaje zdravstvenog i građanskog odgoja ne trebaju im udžbenici, samo više vremena u pretrpanom školskom rasporedu. Mlađi osnovci trebali bi pokazati kako pravilno peru zube i ruke, oni stariji učiti o odgovornom spolnom ponašanju, nenasilju i građanskim pravima.Od ove godine ukida se obvezno zaključivanje ocjena na polugodištu, a uvodi elektronički upis u srednje škole.

Uoči početka školske godine, u sklopu akcije Poštujte naše znakove - policija upozorava vozače na pojačan oprez. Novih sudionika u prometu - prvašića nešto je više od 40.000 - stoga će u početnim tjednima patrole oko škola biti češće.

U povodu početka nove školske godine predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta obići će 29 škola u zemlji. Ministar Željko Jovanović, uz ostale, posjetit će i Osnovnu školu-Scuola elementare Dolac u Rijeci u kojoj se nastava održava na talijanskom i hrvatskom jeziku.

Učenici u 12 škola diljem Hrvatske pohađat će eksperimentalni program predmeta Građanski odgoj i obrazovanje, a svi učenici u osnovnim i srednjim školama imat će satove zdravstvenog odgoja čiji će program biti uklopljen u više nastavnih predmeta.

26. travanj 2024 11:11