Hrvatska
StoryEditor

Što nosi novi kolektivni ugovor HŽ Infrastrukture?

26. Veljača 2013.

Uprava i tri sindikata potpisali su aneks Kolektivnom ugovoru HŽ Infrastrukture kojim su se sporazumjeli da u ovoj godini poslodavac neće isplatiti regres i božićnicu, te da zbog financijskih teškoća neće povećavati satnicu, priopćeno je danas iz HŽ Infrastrukture.

Aneksom je utvrđeno i da će poslodavac, ako zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga nestane potreba za obavljanjem određenog posla, smanjivati broj radnika isključivo sporazumnim raskidom radnog odnosa, uz isplatu poticajne otpremnine.

Prilog Kolektivnom ugovoru je i pravna zaštita radnika od poslovno uvjetovanih otkaza, koja sadrži i kriterije za utvrđivanje potencijalnoga tehnološkog viška.

Promjena u odnosu na II. aneks jest u visini jednokratne naknade radnicima raspoređenima u Željeznički fond, koja sada ne može biti viša od 4.000 kuna bruto, a ako se Pravilnikom o radu Željezničkog fonda utvrdi iznos drugačiji od 4.000 kuna, primjenjuje se pravo koje je povoljnije za radnika.

Također je dogovoreno da u 2013. poslodavac neće izdvojiti sredstva u iznosu 1,2 milijuna kuna, koja su se dodjeljivala sindikatima za poboljšanje životnog standarda, odnosno za organiziranje radničkih sportskih susreta.

Izmijenjen je i članak koji utvrđuje da će poslodavac za sve radnike sklopiti ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju u iznosu najniže svote propisane za tu svrhu, odnosno da će radnicima nadoknaditi sve troškove koji će nastati u slučaju nesklapanja ugovora o dopunskome zdravstvenom osiguranju, kao i troškove za pojedinačno sklopljene ugovore o dopunskome zdravstvenom osiguranju u visini najniže svote propisane za tu svrhu.

23. travanj 2024 20:31