Hrvatska
StoryEditor

Što poduzetnik mora napraviti za sufinanciranje energetskih pregleda?

20. Kolovoz 2015.

Bez pravilnika za sufinanciranje energetskih pregleda koji propisuje EU direktiva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poduzetnicima neće moći osigurati sredstva za energetske preglede nakon 5. prosinca, upozoravaju iz Hrvatske gospodarske komore.

- Hrvatska je zadovoljila jedan dio zahtjeva i u primjenu je još krajem prošle godine stavila Zakon o energetskoj učinkovitosti. Međutim, za provedbu regulative nužni su i pravilnici kojima se pobliže definiraju konkretne aktivnosti. No kako još uvijek nisu pripremljeni, EU je još krajem travnja upozorila niz članica na potrebu ispunjavanja svojih obveza, a među njima i Hrvatsku, objasnio je Krešimir Štih iz Sektora za industriju HGK.

EU nalaže da do 5. prosinca 2015. godine sva velika poduzeća, prema propisanim kriterijima veličine tvrtke, moraju provesti energetski pregled, a države članice dužne su u svoje zakonodavstvo prenijeti ovaj zahtjev tako da bude primjenljiv i sukladan postojećoj regulativi.

Međutim, u priopćenju HGK navodi se da poduzetnik koji želi ispuniti obvezu još uvijek ne zna odgovor na tri ključna pitanja: spada li njegovo poduzeće u skupinu obveznika, što sve uključuje energetski pregled te koga se može angažirati za provedbu energetskih pregleda?

Zakon o energetskoj učinkovitosti propisuje, naime, da su velika poduzeća trgovačka društva koja ispunjavaju barem dva uvjeta; ukupnu aktivu od najmanje 130 milijuna kuna i godišnji prihod od najmanje 260 milijuna kuna s prosječno najmanje 250 radnika tijekom poslovne godine. S druge strane, europska velika poduzeća po definiciji su veća od onih definiranih hrvatskim Zakonom o energetskoj učinkovitosti.

Također, zbog nedostatka dva pravilnika nisu mogući ni odgovori na pitanja što sve uključuje energetski pregled i koga se može angažirati za provedbu energetskih pregleda. Stoga su zadani datumi vrlo upitni jer se donošenjem pravilnika tek pokreću procedure za čije je provođenje pak potrebno određeno vrijeme.

- HGK će u suradnji s nadležnim institucijama nastojati pomoći svojim članicama, osobito potencijalnim obveznicima kako bi što spremnije ušli u procedure. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u određenom iznosu osigurava sredstva za energetske preglede pa se u suradnji s Fondom planira informiranje članica. Fond ovakve aktivnosti može sufinancirati do nastupa zakonske obveze, a to znači da se program zatvara 5. prosinca pa sljedećih godina takvi poticaji nisu izgledni, upozorava Štih.

Stoga je od posebnog značaja pravovremeno donijeti podzakonsku regulativu kako bi navedeni pregledi mogli početi prije 5. prosinca čime se može steći pravo na sredstva Fonda, stoji u priopćenju HGK.

26. travanj 2024 21:15