Hrvatska
StoryEditor

Što poslodavci, HGK, HOK i sindikati kažu o gospodarskim smjernicama Vlade

22. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

I dok u Hrvatskom saboru zastupnici kritiziraju izbor pojedinih ministara i zahtijevaju od mandatara Tihomira Oreškovića da se ogradi od istih, gospodarske smjernice nove Vlade komentirali su iz HGK, HUP-a ali i sindikati

- Novi predsjednik Vlade Tihomir Orešković, pokazao je moderan i konkretan pristup, viziju te je stavio fokus  na gospodarske probleme koji su pitanje svih pitanja za Hrvatsku, smatra predsjednik HGK Luka Burilović.

Burilović smatra kako javna uprava mora napokon provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja. 

- Hrvatska gospodarska komora je pokazala na vlastitom primjeru da se može u kratkom vremenu učini puno. To mora učiniti i javna uprava, na korist gospodarstva i čitavog društva.

- Smjernice nove Vlade konačno postavljaju krajnje ciljeve oporavka nacionalne ekonomije i cijeloga društva. Riječ je o mjerama i potezima nove Vlade koje, bez sumnje, otvaraju mogućnosti bržeg i održivog razvoja hrvatskoga gospodarstva i imaju našu punu podršku, osobito zato što se u fokus, prije svega, stavlja gospodarski rast i rast standarda stanovništva, potom ozbiljna konsolidacija proračuna i u tom kontekstu zaustavljanja dinamičnoga rasta javnog duga, te efikasnost javnog sektora, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti.

Kada je riječ o ulaganjima u energetiku i infrastrukturu, smatra šef HGK, to moraju biti ulaganja kojima će se postići optimalni rezultati i izbjeći „promašene investicije“. Prije svega, dodaje, bitno je potaknuti investiranje privatnog sektora u proizvodnje koje povećavaju zaposlenost i izvoz te poboljšati apsorpcijski kapacitet korištenja fondova EU, jer nam fondovi EU postaju gotovo jedini izvor financiranja javnih investicija i potrebniji su nam nego ikada.

Hrvatska udruga poslodavaca daje podršku predstavljenim ciljevima. Poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika te rast životnog standarda neosporno su u interesu svih hrvatskih građana, poručuje  Davor Majetić.

- U planiranim poboljšanjima ekonomskih rezultata i jačanju konkurentnosti i ovoj Vladi, kao i prethodnim vladama, Hrvatska udruga poslodavaca spremna je biti partner i dati joj punu podršku u provedbi svih aktivnosti koje će voditi stvaranju povoljnije i poticajnije poduzetničke i investicijske klime. Ostajemo konstruktivan socijalni partner, ali i kritičar onih poteza državne administracije koji ne vode realizaciji spomenutih ciljeva.

Majetić podsjeća kako je socijalni dijalog najvažniji pokazatelj razine demokracije u društvu te očekuje da nova Vlada dijalog i suradnju s poslodavcima i sindikatima podigne na još višu razinu.

Ocjenjujući program rada nove Vlade predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je, pak, rekao da vjeruje da će se ustrajati upravo u tri stvari koje je Orešković izdvojio - gospodarski rast, konkurentnost i bolji životni standard. Tri važne stvari, gospodarski rast, stvaranje konkurentnosti i bolji životni standard su ono što svi želimo i u ime Hrvatske obrtničke komore i svih obrtnika kažem da ćemo učiniti sve da mu pomognemo pa da onda i nama bude bolje, kazao je Ranogajec.

- Vjerujem da će ustrajati upravo u tim stvarima, jer bez gospodarskog rasta, bez povoljne klime za gospodarstvo u cjelini neće biti ni one treće bitne stvari, a to je da svima nama bude bolje. Također, konkurentnost je nešto bez čega ne možemo, o tome sam često govorio i tražio da zajedno s državom stvorimo konkurentnost naših tvrtki, naših obrta kako bi mogli preuzimati tržišta a ne ih gubiti i ovdje u Hrvatskoj.

Sindikalni čelnici ocijenili su u petak da će smjer nove Vlade biti vidljiv po njezinim prvim potezima, pa njezinim članovima treba dati vremena da pokažu što znaju i mogu, a očekuju da će vjerojatno ići "utabanim stazama".

19. travanj 2024 06:17