Hrvatska
StoryEditor

Što radi Porezna uprava?

06. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Sindikat Porezne uprave Hrvatske poslao je priopćenje potaknuti nedavnom izjavom prvog potpredsjednika Vlade da ne rade ‘bukvalno ništa‘. Radimir Čačić nedavno je na pitanje novinara RTL-a o tome što je 1600 ljudi Porezne uprave, sada angažiranih na provjeri ‘tajanstvenih bogataša‘ do sada radilo odgovorio: ‘Ništa! Bukvalno ništa!‘

- To što je ova Vlada kao prioritetne poslove Porezne uprave navela upravo naplatu i ovrhu, te postupanje po članku 63. Zakona o porezu na dohodak, kao što su prethodne imale neke druge prioritete, ne znači da se u Poreznoj upravi „ništa ne radi“, kako neki otvoreno govore. Očito je da prvi potpredsjednik Vlade, kao i mnogi drugi nažalost, uopće ne poznaju rad Porezne uprave – stoji u priopćenju ljutitog sindikata koji je javnosti podastro dugi niz poslova koji obavljaju radnici Porezne uprave koji, kako kažu, stalno raste.

- U svome radu svakodnevno primjenjujemo 945 zakona, pravilnika, uredbi i drugih provedbenih propisa, evidentiramo, utvrđujemo, nadziremo i provodimo naplatu i ovrhu nad 21.922 uplatna računa poreza, doprinosa i drugih javnih davanja te naplaćujemo 90 posto svih prihoda državnog proračuna – samo su neka od zaduženja koja su spomenuli.Također, podsjetili su kako bi svakoj Vladi, bez obzira na političku opciju, trebalo bi biti u interesu imati jaku i stabilnu Poreznu upravu o čijem radu ovisi funkcioniranje državnog aparata i svi Vladini projekti financirani iz državnog proračuna.

- Davanje paušalnih ocjena i neutemeljenih izjava nije ono što bi trebalo pamtiti, ali i službenici koji obavljaju svoj posao časno i pošteno imaju pravo očekivati od Vlade, svog resornog ministra i ravnateljice Porezne uprave da dignu glas za one od čijeg rada i truda ovisi i njihova sudbina – poručili su radnici Uprave završivši svoje priopćenje izrekom ‘Nitko ne zna što radim, dok ne prestanem raditi‘.

27. travanj 2024 00:59