Hrvatska
StoryEditor

Što se događalo na Nacionalnom forumu u Dalmaciji?

27. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

-Svim vlastima su puna usta Dalmacije, ali objektivno gledajući ova regija unatoč svojim potencijalima i uvjetima kakvih nema mnogo na Mediteranu, prilično zaostaje za svojom puno neatraktivnijom konkurencijom - od adekvatne ukupne cjelogodišnje turističke ponude, kvalitetnih smještajnih kapaciteta do primjerice dostatnog broja vezova i marina. Stoga je ideja vodilja prvog regionalnog Nacionalnog foruma Dalmacija 2013 preporod i postupna transformacija Dalmacije u hrvatsku Floridu - atraktivnu destinaciju s cjelogodišnjim poslovanjem – istaknuo je prof.dr.sc. Nikica Gabrić, predsjednik i idejni pokretač Nacionalnog foruma na prvom regionalnom skupu u Splitu Dalmacija 2013.

Domaći stručnjaci nastojali su iznaći konkretne strategije i pristupe te odgovoriti na ključno pitanje – kako kvalitetno iskoristiti nebrojene potencijale dalmatinske regije u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Krajnji cilj ovih napora je stvoriti podloge za platformu pokretanja razvojnih projekata putem kojih se Dalmacija može kvalitetno pozicionirati kao atraktivna, moderna turistička i nautička destinacija odnosno središte turizma zdravog života.

Posebice stoga što su u Dalmaciji, kao nedvojbeno jednoj od najperspektivnijih naših regija, ovi potencijali prilično zanemareni. Premda dalmatinski gradovi sve više plijene pažnju svjetskih medija koji ih učestalo proglašavaju najpoželjnijim svjetskim turističkim destinacijama, što je ujedno i nepobitan dokaz iznimnih potencijala i mogućnosti ove regije.Doc.dr.sc. Srećko Favro usporedio je u svojoj raspravi Dalmaciju s nebrušenim dijamantom nautičkog turizma napominjući kako istodobno Hrvatska nedovoljno iskorištava potencijale Jadranskog mora te neprovođenjem Strategije razvoja nautičkog turizma uzaludno troši jedan od najvrijednijih resursa Hrvatske.

U sklopu teme Hrvatska - Florida Europe, Edvin Jurin, mag.oec., predstavio je kompleksan i multidisciplinaran projekt putem kojeg se namjerava privući inozemne turiste da produže svoj boravak u Hrvatskoj. To u konačnici temeljem cjelogodišnje pomno osmišljanje ponude i socijalizacije gostiju otvara prostor za novu potrošnju na godišnjoj razini od 1,1 do 1,2 milijarde eura. Projekt svoje uporište nalazi u aktiviranju niza postojećih i novih receptivnih, uslužnih, zdravstvenih i proizvodnih kapaciteta na jadranskoj obali, priobalju i otocima uporabom domaće pameti i znanja. 

U svom osvrtu prof.emeritus Ivo Šimunović je istaknuo: .Mnogi proizvodni fondovi su ugašeni, turizam je usamljen, nedovršen i s malim učincima, a malo gospodarstvo nema oslonca u nacionalnoj politici razvoja. Na pitanje: Može li Dalmacija drugačije i bolje? Šimunović odgovara: Može-Branko Roglić se osvrnuo na temu Europske šanse za razvoj Dalmacije, a prof.dr.sc Lidija Petrić na turističke potencijale u fokusu aktualnih svjetskih trendova, te potencijalne probleme koje turizam svojim razvojem generira na ovim prostorima.Mr.sc. Ivo Trumbić je istaknuo na opasnost kako obalni resursi i geografski prostor, kao temeljne vrijednosti koje Hrvatska danas ima, gube na svojoj vrijednosti zbog nedovoljno dobrog procesa upravljanja. 

Govoreći o trendu obnove povijesnih brodova i očuvanju maritimne baštine i tradicije prof.dr.sc. Joško Božanić je napomenuo: -Krajnje je vrijeme da se ulaskom u Europsku uniju na nacionalnoj razini valoriziraju maritimna materijalna i nematerijalna baština Hrvatske, te potom primjereno svojoj vrijednosti i nacionalnom značaju promoviraju u europskom kontekstu-

 Prof.dr.sc. Jakša Miličić predstavio je velike infrastrukturne projekte kao ključne pokretače razvoja cjelokupne regije. Udruga Nacionalni forum je zamišljena kao svojevrsni inkubator ideja, odnosno platforma za stvaranje konkretnih strategija i projekata, radi iznalaženja rješenja aktualnih i tekućih problema kao što su primjerice nedostatna iskorištenost prirodnih resursa i bogatstva, konstantni rast nezaposlenosti, niski životni standard građana, nerazvijenost glavnih gospodarskih grana te kronični nedostatak investicija. 

Svoje vizije razvoja Hrvatske do sada su u sklopu Nacionalnog foruma predstavili prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, prof.dr. Nikica Gabrić, utemeljitelj i predsjednik Udruge Nacionalnog foruma, dr.sc. Dario Lovrić, Edvin Jurin mag.oecc., prof.dr.sc. Stipe Orešković, doc.dr.sc. Božo Skoko, prof.dr.sc. Dragan Primorac, doc.dr.sc Srećko Favro te mnogi drugi priznati stručnjaci i znanstvenici.

20. travanj 2024 14:38