Hrvatska
StoryEditor

Što su Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović rekli u intervjuu Lideru?

08. Siječanj 2015.

Predsjednički su kandidati uglavnom već sve rekli. Sva su pitanja postavljena, svi odgovori izrečeni. Bitke koje se vode u javnom prostoru manje-više odnose se na političku opredijeljenost i opcije koje zagovaraju. Dani se odbrojavaju pa statistike, računice, predviđanja, prognoze... troše većinu medijskog prostora i vremena. Prvo je sučeljavanje u drugom krugu rendgenski analizirano do sitnica. Nije zgorega podsjetiti kako su analitičari procijenili da će nastavak kampanje biti i s udarcima ispod pojasa.

Stoga je prilično očekivano sučeljavanju prethodila žestoka uvertira međusobnih optužbi iz dvaju tabora o tome tko je kandidat ‘koruptivne skupine HDZ-a‘, a tko u utrku ulazi s ‘mandatom u najlošijih pet godina u povijesti Hrvatske‘. Zabavno i konstruktivno, nema što.

Na temelju takvih tema analitičari su zaključili tko pobjeđuje. No čak i ako su karte posložene i neki već pripremaju šampanjac, to nije razlog da kandidate ne priupitamo nekoliko stvari o temi koja bi u zemlji u kojoj recesija ne poznaje kraj jedina trebala biti važna – o gospodarstvu. Koje nije na meniju zahvaljujući preostalim kandidatima, nego – Ivanu Sinčiću.

● Analitičari procjenjuju da teško možete računati na glasove apstinenata, dakle slijedi borba za glasove Ivana Sinčića. Bez tih glasova utrka je, sudeći prema rezultatima prvoga kruga, mrtva?

JOSIPOVIĆ: – Nema mrtvih utrka. Postoje utrke u kojima dominiraju programi i one u kojima se pozornost javnosti pokušava skrenuti na marginalna pitanja da se prikrije nedostatak programa. Na izbore sam ušao s ozbiljnim reformskim programom koji potpuno percipira stanje u zemlji i činjenicu da građani žive znatno lošije nego što su mogli i trebali živjeti da je ijedna vlada dosad provela reforme. To je, nažalost, izostalo i danas smo tu gdje jesmo, tristotinjak tisuća građana blokirano je i pod ovrhama, nezaposlenih je četiristotinjak tisuća, trendovi su nam negativni, investicija nemamo… Moj program ustavne reforme polazi od tog stanja i nudi rješenja. Građanima, posebno mladim ljudima, želim ponuditi perspektivu. Najviše hrvatskih građana to je prepoznalo u prvome izbornom krugu, vjerujem da će tako biti i 11. siječnja. Programom se obraćam svim građanima, dakle i biračima koji su dali povjerenje gospodinu Sinčiću. U uvjetima ovrha, nezaposlenosti, pesimizma razumljivo je da raste ogorčenje građana politikom i da je u takvom ozračju izborni rezultat Ivana Sinčića logična posljedica. Kao mlad čovjek dobro je detektirao probleme, no ponuđena su rješenja radikalna i uglavnom bez ustavnog i zakonskog utemeljenja.

GRABAR-KITAROVIĆ: – Obraćam se svim biračima. Bit ću predsjednica svih građana i zastupati interes svakog pojedinca, pri čemu ih neću svrstavati ni u kakve kategorije. Svi su mi građani jednaki. Nema više ‘naših‘ i ‘njihovih‘. A kad već pitate, i oni koji su glasovali za gospodina Kujundžića i oni koji su glasovali za gospodina Sinčića, bez obzira na različita politička gledišta, zapravo su iskazali isto: nezadovoljstvo postojećim stanjem i želju za zaokretom. Možda smo se razlikovali u metodama, ali naši su temeljni ciljevi kad govorimo o budućnosti države – jednaki! Vjerujem da će svi u mojem programu prepoznati bolju Hrvatsku. Pod ovrhom je 320 tisuća građana, oko 1,6 milijuna ljudi na rubu je siromaštva. Briga za čovjeka jest ono oko čega se slažemo gospodin Sinčić i ja. Naime, glasači Ivana Sinčića iskazali su također snažno nezadovoljstvo postojećim stanjem i snažnu želju za promjenama. Oni su ti koji, kao i ja, ne zagovaraju politiku aktualne vlade. Izgubili su svaku vjeru u aktualnu političku elitu koja nas je i dovela u ovakvo beznadno stanje. Odgovorno tvrdim da se neću brinuti za vlastiti rejting, nego za rejting države i položaj građana. Bit ću glas svih u zemlji. Bit ću predsjednica inicijative.

Koliko će borba za glasove biti otežana porukom Ivana Sinčića svojim biračima da ne daju glas ni jednom ni drugom kandidatu? Iako je izgubio u prvom krugu, i dalje je u javnosti prilično angažiran.

JOSIPOVIĆ: – Vjerujem da će građani razmišljati o tome da ovo nisu samo izbori za predsjednika države nego i za smjer zemlje u idućih pet godina. Vjerujem da žele demokratskiju Hrvatsku u kojoj će građani imati veći utjecaj na političke procese, da žele gospodarski obnovljenu državu organiziranu u jake regije, da žele državu bez korupcije u kojoj će političke elite biti odgovornije. Svi oni koji to žele, glasovat će za moj program. Podsjećam, inicirao sam promjenu Ustava kojim je dokinuta zastara za zločine u pretvorbi i privatizaciji te za ratno profiterstvo. Više nitko tko je u korupciji ne može mirno spavati. U mojem su mandatu pokrenuti najvažniji antikorupcijski postupci i uhićeni njihovi akteri. Isto tako, predložio sam dvadeset mjera za olakšanje dužničke krize. Mnoge su prihvaćene, poput oprosta manjih dugova, zabrane ovrhe nad jedinim stanom ili novi obračun kamata u potrošačkim kreditima.

GRABAR-KITAROVIĆ: – Kao što sam već rekla, ciljevi su nam jednaki. Snažno ću se boriti protiv korupcije, za rasvjetljavanje dosadašnjih sumnjivih slučajeva, o njima se govori i piše, ali se ne procesuiraju, zato ću snažno podupirati inicijative koje stižu od svih ‘zviždača‘. Dio mojeg ureda bit će posebno posvećen rasvjetljavanju korupcije, mutnih poslova i slučajeva koji su marginalizirani zahvaljujući trenutačnoj političkoj eliti.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

26. travanj 2024 19:30