Hrvatska
StoryEditor

Što su otkrili porezni istražitelji: Pere li se u Hrvatskoj novac i čiji?

07. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Tvrtke 5R d.o.o., Gold Box d.o.o., Palić Aurum d.o.o., Watch Avenue d.o.o., Krial d.o.o., Lumina metal d.o.o., Adria metali d.o.o., Iliev metali d.o.o., Srce metala, Tomati glas d.o.o., Insula Brač d.o.o. i Ekološki otpad d.o.o. samo su neke u nizu čije se poslovanje prošle i ove godine našlo pod lupom poreznih inspektora.

Kako piše Jutarnji list, većina ih je registrirana u Zagrebu, a manji dio na području Rijeke, Virovitice, Ivanje Reke i drugih gradova. Sumnju poreznih inspektora pobudili su višemilijunski povrati PDV-a koje su one ostvarivale u 2013. ili zahtjevi za pozamašnim povratom PDV-a, što je ukazivalo da preko njihovih bankovnih računa prolazi golem novac.

Poreznici su otkrili da je većina nadziranih društava registrirana u pravilu tijekom 2013. kao jednostavno ili društvo s ograničenom odgovornošću u gospodarski nelogično povezanim djelatnostima: s jedne strane trgovina na malo satovima i nakitom, a s druge skupljanje neopasnog otpada i trgovina metalima te djelatnost usluživanja pića i nespecijalizirana trgovina.

Zagrebački porezni istražitelji otkrili su da je, primjerice, preko žiroračuna jedne od nadziranih tvrtki, Gold Box d.o.o. registrirane na adresi Radnička cesta 52 koju je osnovala istoimena tvrtka iz Slovenije, od ožujka do kraja 2013. prošlo 480,993.981,61 kuna na dugovnoj te 473,624.384,40 kuna na potražnoj strani, a sve to na ime kupnje i prodaje investicijskog zlata. Uz tvrtku su vezana imena slovenskih državljana Roka Gale, Petera Brumića i Matevža Šinkovca. Nadzorom je otkriveno da je većinu novca na račune te tvrtke, 253,733.463,73 kune, uplatila tvrtka Italpreziosi S.p.A. iz talijanskoga grada Arezza na ime kupnje investicijskog zlata. S računa tvrtke Gold Box d.o.o. novac se odlijevao na račune niza drugih tvrtki registriranih u Hrvatskoj, također na ime trgovine investicijskim zlatom.

Porezni inspektori su nalaze do kojih su dosad došli predali USKOK-u, a hrvatske su porezne vlasti dodatne informacije zatražile i od nadležnih tijela Slovenije, Italije i drugih država.

26. travanj 2024 10:04