25. srpanj 2014.

Što su pokazali inspekcijski nadzori inspektora rada?

lider.media
lider.media

Prema evidencijama o obavljenim inspekcijskim nadzorima inspektora rada u području radnih odnosa u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2014. godine obavljeno je ukupno 5728 inspekcijskih nadzora, a u većem broju provedenih nadzora nad primjenom propisa iz radnih odnosa nadzirana je i primjena odredbi na okolnosti isplate minimalne plaće radnicima te dostave obračunskih isprava.

U tom razdoblju zbog osnovane sumnje u počinjenje ukupno 3359 prekršaja iz nadležnosti Inspektorata rada nadležnim prekršajnim sudovima podneseno ukupno 1356 optužnih prijedloga, izdan 61 prekršajni nalog i 83 obvezna prekršajna naloga te je izrečeno 35 novčanih kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

Vezano za neisplatu zakonom propisane minimalne plaće, inspekcijskim nadzorima je utvrđeno da u navedenom razdoblju poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 7315 radnika, slijedom čega je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje 441 prekršaja. Inspekcijskim nadzorima obavljenima u tom razdoblju je također utvrđeno da poslodavci nisu dostavili obračune dugovanih, a neisplaćenih plaća propisanog sadržaja za ukupno 2955 radnika, te je doneseno 26 rješenja kojima je poslodavcima bila naložena dostava obračuna dugovanih, a neisplaćenih plaća. Zbog neisplate plaća radnicima, inspektori rada su nadležnim državnim odvjetništvima podnijeli 24 kaznene prijave, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 132. Kaznenog zakona.

Prema popisu poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaće Ministarstva financija - Porezne uprave, izrađen je plan nadzora prema kojem se obavljaju inspekcijski nadzori kod poslodavaca s navedenog popisa, a koji nisu isplaćivali plaće u razdoblju od siječnja do svibnja 2014. godine.

U razdoblju od 17. srpnja 2014. godine (početak akcije nadzora isplate plaća) do 24. srpnja 2014. godine započeto je obavljanje inspekcijskih nadzora kod ukupno 52 poslodavca s popisa Porezne uprave. Od toga broja, do 24. srpnja 2014. godine okončani su inspekcijski nadzori kod 9 poslodavaca. Zbog osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 2. i 3. u vezi s člankom 5. i 6. ZMP-a (neisplata minimalne plaće u propisanom roku), što je kažnjivo po članku 10. stavak 1. i 2. toga Zakona, protiv 7 poslodavaca i odgovornih osoba već su podneseni optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.

Prema trenutnom stanju u nadzorima koji su još u tijeku, kod još 12 poslodavaca je utvrđeno da radnicima nisu isplatili niti minimalnu plaću, a kod 3 poslodavca je utvrđeno da radnicima nisu isplatili minimalnu plaću, niti su im dostavili obračune dugovanih, a neisplaćenih plaća propisanog sadržaja.

U Inspektoratu rada ističu kako u suradnji s Poreznom upravom nastavljaju aktivnosti za poboljšavane učinkovitosti naplate radničkih potraživanja.