Hrvatska
StoryEditor

Što su radila ministarstva i koliko su ministri radili zajedno, a koliko su solirali (1. dio)

23. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Sto dana prvo je prolazno vrijeme za ocjenu rada Vlade. No to je razdoblje potrošeno za kompletiranje ministarstava i usklađivanje između koalicijskih partnera i nestranačkog premijera. Zato se prave mjere tek očekuju – između nadanja u suvisli ekonomski program i strepnje od nastavljanja ministarskog soliranja. Ako se Vlada prije ne raspadne.

U novom broju Lidera pišemo o prvih 100 dana nove Vlade, a ovdje donosimo prvi dio pregleda što su radila ministarstva i pojedini ministri.

Ministarstvo financija (ZDRAVKO MARIĆ) - U očekivanju poreznih promjena za 2017.

Jedini je konkretan potez bilo donošenje proračuna, od kojega se, zapravo, očekivalo više. Iako su procjene kako će rast BDP-a u državnu blagajnu donijeti oko četiri milijarde kuna više, uštedjelo se samo pola tog iznosa. S druge strane, realni je sektor sretan samo zato što ove godine nisu najavljeni nikakvi novi porezi. Čekaju se porezna reforma za sljedeću godinu i drugi  reformski potezi: nacionalni program reformi i program konvergencije koji će nam više reći o reformama javne administracije, zdravstva, mirovinskoga sustava, socijalne sigurnosti, upravljanja javnim financijama, obrazovnog sustava, javnim poduzećima, upravljanja državnom imovinom.

Ministarstvo gospodarstva (TOMISLAV PANENIĆ) - Odbio IFO-ov prijedlog o HR holdingu

panenic

Obilježen ‘aferom stiropor’, ministar Panenić nije čvrsto uhvatio uzde. Suprotno preporukama IFO-instituta odbija javna poduzeća okupiti pod kapom jednoga holdinga. No zato je bilo konkretnih akcija u ugađanju cijene plina. Panenić je i inicijator osnivanja radne skupine koja razmatra učinke uvođenja razdjelnika topline. Odlučio je razdrmati i sustav javne nabave,  a iz njegova je resora stigao i Prijedlog izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države, ponajviše zbog stanja u Ini i njezina propadanja.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU (TOMISLAV TOLUŠIĆ) - Pokušava ubrzati povlačenje novca

Počeo je s konkretnim potezima kako bi ubrzao cijeli sustav povlačenja sredstava iz fondova EU. U samo 15 dana uspostavio je bazu projekata regionalnog razvoja, pojednostavnio je i postupak prijave na fondove EU te se bacio na spašavanje 500 milijuna eura iz financijskog razdoblja 2007. - 2013. Radi i na spajanju Agencije za regionalni razvoj i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU.

Ministarstvo poduzetništva i obrta (DARKO HORVAT) - Najavio velike promjene

Ministar koji se istodobno počeo baviti s više područja, pa i energetikom, koja nije u njegovoj nadležnosti. Najavio je velike promjene u poduzetništvu, ‘one stop shops’, fond od 500 milijuna eura, poduzetničke centre, inkubatore, regionalizaciju HBOR-a. Počeo je raditi i na povezivanju strukovnih škola i realnog sektora, a bavi se i smanjenjem parafiskalnih nameta.

Ministarstvo uprave (DUBRAVKA JURLINA ALIBEGOVIĆ) - Gura teritorijalni preustroj protiv HDZ-a

Ministrica, inače zadužena i za pregovore sa sindikatima, radi na prijedlogu novog zakona o plaćama u državnim i javnim službama koji će prodrmati javnu upravu. Potvrdila je da se provodi i sveobuhvatna analiza teritorijalne samouprave radi smanjenja broja županija, najavljuje i daljnju digitalizaciju.

Ministarstvo prirode i zaštite okoliša (SLAVEN DOBROVIĆ) - Odmah se bacio u velike reforme

Jedan od rijetkih ministara koji su se odmah bacili u reforme. Počeo je mijenjati dosadašnji smjer u gospodarenju otpadom, a odlučio je i da se ne gradi spalionica u Zagrebu. EK je pozdravio njegove napore, plan gospodarenja otpadom do 2022. samo što nije ugledao svjetlo dana, novi zakon o održivom gospodarenju otpadom očekuje se do kraja godine, uključio se u donošenje zakona o javnoj nabavi koji bi trebao obuhvatiti segment zelene javne nabave te zaokreće politiku FZOEU-a s njegovim novim čelnikom.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (OLEG BUTKOVIĆ) - Priprema zakon za Pelješki most

Uskoro će predstaviti zakon o Pelješkome mostu koji bi trebao riješiti sve administrativne i zakonske zapreke. Većinu vremena proveo je u kabinetu ministra financija s kojim je tražio rješenje za refinanciranje kredita za autoceste i za restrukturiranje HAC-a i ARZ-a. U njegovu su sektoru i željeznički operatori koji čekaju strateškog partnera ili potpunu privatizaciju. Pred realizacijom je gradnja pruge Dugo Selo – Križevci, što je Butković dovršio u fotofinišu.

Ministarstvo turizma (ANTON KLIMAN) - Prebolio proračunski gubitak od 30 milijuna kuna

U ovogodišnjem proračunu ostao je bez 30 milijuna kuna za nacionalnu promidžbu. I nije neki problem, Hrvatskoj se turizam ionako događa po inerciji; Grčka i Turska nedvojbeno će ostati bez dijela gostiju zbog izbjeglica koji će se skrasiti kod nas, pa kad ministar kaže da manjak love neće ugroziti sezonu, treba mu vjerovati. Kuje druge planove, razvoj kontinentalnog turizma te povezivanje zelene i plave Hrvatske. Najavio je i izmjene Zakona o turističkim zajednicama.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (LOVRO KUŠČEVIĆ) - Ukinuo energetsko certificiranje za ‘zimmer frei’

Već je na početku mandata smirio privatne iznajmljivače apartmana ukinuvši obvezu energetskog certificiranje apartmana i kuća za odmor. I to je bio jedini njegov ozbiljniji posao u prvih sto dana. Zasad su svi njegovi potezi u najavama, pa je tako za rujan najavio spajanje zemljišnih knjiga i katastara. Poručio je i da se poticana stanogradnja nastavlja, kao i da se uvodi program subvencije kamata na stambene kredite. Nastavlja rušenje bespravnih građevina i pilot-projekt ‘Energetska obnova zgrada i iskorištavanje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (NADA ŠIKIĆ) - Samozatajna ministrica uči o punjenju proračuna

Jedna od najsamozatajnijih ministrica poznata je zasad samo po nespretnim komentarima o tome kako ne zna kako se puni proračun. U javnosti nije zapažena iako u svojim rukama drži resor u koji se ulijeva velik dio javne potrošnje. Od nje se očekuje promjena zakona koji se odnose na mirovinski sustav. Na zakonskom se prijedlogu radi i bit će predstavljen prije jeseni. Dopalo ju je da javnosti objavi kako nijedna braniteljska mirovina u budućnosti neće biti smanjena, čime si je ekspresno kupila simpatije ekipe iz zagrebačke Savske 66.

20. travanj 2024 10:24