Hrvatska
StoryEditor

Što su radila ministarstva i koliko su ministri radili zajedno, a koliko su solirali (2. dio)

24. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Sto dana prvo je prolazno vrijeme za ocjenu rada Vlade. No to je razdoblje potrošeno za kompletiranje ministarstava i usklađivanje između koalicijskih partnera i nestranačkog premijera. Zato se prave mjere tek očekuju – između nadanja u suvisli ekonomski program i strepnje od nastavljanja ministarskog soliranja. Ako se Vlada prije ne raspadne.

U novom broju Lidera pišemo o prvih 100 dana nove Vlade, jučer smo vam predstavili prvi dio, a sada vam donosimo drugi dio pregleda što su radila ministarstva i pojedini ministri.

Ministarstvo kulture (Zlatko Hasanbegović) - Zapaženiji po ideologiji nego po kulturi

Odmah nakon dolaska na funkciju ukinuo je financiranje neprofitnih medija, što je izazvalo najviše kontroverzija u javnosti. Javnost je više zabavljao ideološkim izjavama, a manje rješenjima za posrnulu kulturu koja je ove godine dobila manje proračunskih sredstava nego lani. Strateški projekt njegova ministarstva u ovoj godini bit će preseljenje Hrvatskoga povijesnog muzeja na novu lokaciju.

Ministarstvo vanjskih poslova (Miro Kovač) - Sudjelovao u zatvaranju balkanske rute

Odmah se uhvatio ukoštac s rješavanjem migrantske krize i uz pomoć austrijskih kolega zatvorio balkansku rutu inzistiravši na kvotama za izbjeglice. Prvi je nakon Vladina imenovanja otišao u Budimpeštu smiriti odnose s Mađarima – iako bez znanja Mosta – i pomogao u otvaranju željezničkog prometa između naših dviju država. Među njegovim posljednjim potezima izdvaja se crveno svjetlo za otvaranje pregovora EU sa Srbijom sve dok se ne ispune uvjeti.

Ministarstvo poljoprivrede (Davor Romić) - Isplatom poticaja osigurao si malo mira

Početkom travnja dočekala ga je isplata poticaja za poljoprivrednike, za što je predviđeno ukupno 3,4 milijarde kuna, čime si je osigurao barem neko vrijeme mira u resoru. Na početku mandata poručio je kako su njegovi prioriteti zemljišna reforma te svojevrsno uvođenje poreza na neobrađeno zemljište, što je dio poljoprivrednika dočekao s negodovanjem. Najavio je i izradu strategija za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, kao i za šumarstvo i preradu drva.

Ministarstvo socijalne politike i mladih (Bernardica Juretić) - Još priprema zakon o 1000 eura za novorođenče

Kad ne traži Božju pomoć u vođenju resora, mijenja Obiteljski zakon čija će se nova verzija predstaviti potkraj ove ili početkom iduće godine; glavni cilj bit će pojednostavnjenje posvajanja. Priprema i zakon prema kojem će svako novorođeno dijete država darovati s 1000 eura, a najavljeno je i smanjenje socijalnih transfera te usklađenje s imovinskim i dohodovnim cenzusima.

Ministarstvo zdravlja (Dario Nakić) - Autor najviše nepopularnih poteza

Svaka Vlada zna da se najnepopularniji potezi vuku na početku mandata, a za njih se dosad najviše bio zadužen ministar zdravlja. Razlog tomu jest najava o poskupljenju dopunskog osiguranja i reforma hitne medicinske službe. Čeka ga i reforma bolničkog sustava, koji grca u financijskim i kadrovskim problemima jer liječnici i sestre doslovno bježe iz Hrvatske.

Ministarstvo obrane (Josip Buljević) - Dočekala ga afera s MIG-ovima

O novome ministru obrane ovisi budućnost hrvatskoga borbenog zrakoplovstva. Za to treba mnogo strpljenja jer se pokazalo da su remont i nabava MIG-ova u Ukrajini pod istragom Državnog odvjetništva zbog nepravilnosti i sumnje na korupciju, zbog čega MIG-ovi do daljnjega ne probijaju zvučni zid. Inače, MORH je nedavno potpisao ugovor o nabavi vojne opreme za potrebe Oružanih snaga s predstavnicima 27 hrvatskih poduzeća vrijedan 200 milijuna kuna.

Ministarstvo branitelja (Tomo Medved) - Prava branitelja važnija od šatora

Šator je još na zagrebačkoj Savskoj cesti, tako da Medved još nije pomirio braniteljske udruge i Vladu. Šator mu i nije glavni cilj, nego rješavanje svih otvorenih pitanja s braniteljskom populacijom. Najavio je izradu nacrta novog zakona o pravima hrvatskim branitelja i usporedno izradu nacionalne strategije za zaštitu zdravlja branitelja, razmatrat će i ideje vezane uz veteranske centre i braniteljsku bolnicu.

Ministarstvo pravosuđa (Ante Šprlje) - Naznačeni veliki reformski planovi

Planira u Ustav uvesti nezastarijevanje ratnog profiterstva, privatizacijskoga kriminala i teških ubojstava, a za 2017. najavljuje daljnje korake u restrukturiranju ustrojstva sudova koje je pokrenuo njegov prethodnik. Od njega se mnogo očekuje,  a i on sâm ima velike planove za aktiviranje Savjeta za provedbu reforme pravosuđa.

Ministarstvo unutarnjih poslova (Vlaho Orepić) - Iznuđene smjene pa reorganizacija

Trenutačno se bavi reorganizacijom policijskih uprava. Fotelju mu je najviše poljuljala pljačka zlata i novca u Heinzelovoj, što su mnogi protumačili kao poruku njemu samom, i to onih iz policijskih redova koji su odani nekom drugom, starom kolegi ministru.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (Predrag Šustar) - Nastavlja reformu obrazovanja

Pojavila su se nagađanja da se odustaje od reforme obrazovanja. No, Šustar je vrlo brzo smirio strasti najavivši da se reforma ipak nastavlja te počinje eksperimentalno primjenjivati u rujnu. Iako je za njegova mandata stupio na snagu i Zakon o sportu, ministar ga ne provodi. Sportski inspektori još čekaju upute, a Šustar već najavljuje i novi, temeljit zakonski prijedlog.

22. travanj 2024 10:25