Hrvatska
StoryEditor

Što su saborski zastupnici rekli u raspravi o proračunu za 2015. godinu?

28. Studeni 2014.
Piše:
liderhrt

Malobrojni saborski zastupnici sinoć su u pojedinačnoj raspravi raspravili prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, a oporbeni zastupnici upozoravali su na smanjenje sredstava za lokalnu samoupravu, znanost i Hrvate izvan domovine, ocijenivši da u proračun nema reformi.

Da će zbog izmjena poreza na dohodak prihodi jedinice lokalne i regionalne samouprave dobiti manje oko dvije milijarde kuna upozorili su HDZ-ovi zastupnici Ivan Šuker i Željko Reiner koji smatra da će to dovesti do sloma decentralizacije u zemlji. Kroz poraz politike decentralizacije možemo vidjeti i poraz politike Kukuriku koalicije, istaknuo je Reiner.

Osvrćući se na prihode predviđene za znanost i obrazovanje, Reiner je rekao da se u proračunu za to planira izdvojiti "mizernih" 0,69% BDP-a, dok je europski prosjek oko 4,6%. Smatra kako ovaj proračun javnosti šalje poruku da Vladi nije stalo do znanosti i obrazovanja. 

HDZ-ovac Ante Babić naveo je i da su za 10% smanjena sredstva za učenje hrvatskog jezika u Republici Srbiji, a sa devet na šest milijuna kuna sredstva za za povratak Hrvata u BiH. Radi li to hrvatska Vlada namjerno i želi li tako kazniti Hrvate izvan zemlje, upitao je Babić.

Ivan Šuker rekao je da HDZ neće podržati prijedlog zakona.

Za razliku od HDZ-ovih zastupnika SDP-ova zastupnica Nadica Jelaš smatra kako je ovo prvi cjeloviti europski proračun Hrvatske, koji je akceptirao hrvatsku stvarnost, ali i razvoj zemlje kroz bolje korištenje europskih sredstava.

Ministar financija Boris Lalovac u završnoj riječi rekao je kako bi se za veće promjene u idućoj godini trebale napraviti tri ključne stvari bez koji se neće moći ostvariti planirani gospodarski rast i financiranje brojnih projekata - strukturne reforme u zdravstvu, području mirovinskog sustava te racionalizirati upravljanje svakim rashodom. Lalovac se složio i s potrebom osnivanja povjerenstva za upravljanje javnim dugom, u što bi trebalo uključiti i HNB.

Istaknuo je da su investicije, strukturne reforme i značajnija racionalizaciju troškova bile tri glavne poruke cjelodnevne rasprave, a kad bi se one implementirale kroz brojne druge zakone onda bi i proračun za iduću godinu izgledao drugačije.

Zastupnici su raspravili i Konačni prijedlog zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2015. godinu.

Ministar financija Lalovac rekao je, uz ostalo, da se proračunska osnovica nije mijenjala i iznosi 3326 kuna, zaduženje na inozemnom i domaćem tržištu može se provesti do ukupno 36,3 milijarde kuna te su zaduženja izvanproračunskih korisnika dvije miljarde kuna.

25. travanj 2024 15:15