Hrvatska
StoryEditor

Što Svjetska banka traži od Vlade?

06. Ožujak 2013.

Svjetska banka od hrvatske Vlade očekuje da osigura makroekonomsku stabilnost države kroz fiskalnu konsolidaciju, i to prvenstveno na rashodovnoj strani, poručila je danas nova direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Mamta Murthi.

Fiskalna konsolidacija treba se temeljiti na smanjivanju javne potrošnje, rekla je Murthi koja je uvjerena da će Vlada to uskoro učiniti bez obzira na nedavnu izjavu premijera Zorana Milanovića kako je u Hrvatskoj ‘gotovo s rezovima‘.

- Ohrabrena sam najavom ministra financija Slavka Linića da će se fiskalna konsolidacija provesti kroz rebalans državnog proračuna, koji će biti predstavljen u Hrvatskom saboru sredinom ili krajem ožujka - izjavila je novinarima Murthi koja je prvi put posjetila Hrvatsku nakon što je 1. veljače preuzela novu dužnost.

Makroekonomska i fiskalna stabilnost signalizirat će tržištima da Vlada ozbiljno misli, no osim toga treba raditi na povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, strukturnim reformama i izvlačenju što veće koristi od skorog članstva u EU.

Dojmio me se napredak koji je Hrvatska ostvarila u procesu pristupanja EU, ali članstvo samo po sebi neće biti dovoljno. Svjetska banka i dalje će biti partner Hrvatskoj i pružati joj pomoć u nastojanjima da pokrene gospodarski oporavak i povuče što više sredstava iz kohezijskih fondova, što bi trebalo potaknuti investicije, kaže Mamta Murthi.

Nova direktorica Svjetske banke za središnju Europu i zemlje Baltika, koja je na tom mjestu naslijedila Petera Harrolda, tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj razgovarala je s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i nekoliko ministara, od Slavka Linića do potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića, te s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

24. travanj 2024 17:39