Hrvatska
StoryEditor

Stojić: Hrvatski BDP padat će i sljedeće godine

06. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

U Hrvatskoj će i 2015. godine BDP pasti za 0,5 posto po prognozama Hrvoja Stojića iz Hypo Alpe Adria banke.

 Hrvoje Stojić predvidio je daljnji pad BDP-a u sljedećoj godini za 0,5 posto. To je značajan revizija jer je u ranijim analizama očekivao rast od 0,7 posto. Svoju prognozu objašnjava daljnjim razduživanjem građana, fiskalnom konsolidacijom, dok je veliki problem status quo s predstečajnim nagodbama.

- Tvrtke koje su u predstečajnim nagodbama i dalje su problematične i pitanje je koliko će njih opstati. One u velikoj mjeri utječu na BDP i stoga moramo posebno paziti na njih. Problem za BDP predstavljat će i usporeni rast u Europskoj uniji, ali dobra stvar je daljnji nadzor Europske komisije nad proračunom – rekao je Stojić.

Upravo je proračun najveća nepoznanica za sljedeću godinu jer je još uvijek u izradi, a kada on bude javan znat će se u kojem smjeru ide financijska konsolidacija. Turizam iako je za neke djelovao kao da je podbacio Stojić smatra da će biti na visokoj razini.- Prihodi od turizma bit će jako dobri, ali očekujemo ih takve i sljedeće godine. Teško je očekivati strukturne reforme u izbornoj godini i to će sigurno kočiti oporavak – smatra Stojić.Srednje ročno se očekuje rast BDP-a, a prva godina izlaska iz recesije trebala bi biti 2016. kada očekuje rast od 0,6 posto.

- Nezaposlenost će rasti, a smanjenje možemo očekivati tek nakon godinu dvije gospodarskog rasta kada se bilance poduzeća do kraja očiste. Ono što isto očekujemo da neće biti deflacije iako rizici ostaju visoki – zaključio je Stojić.

Na predavanju o makroekonomskim izgledima predviđanja na globalnoj razini dao je Stefan Schneider, glavni ekonomist Deutsch Banka. Očekuje se oporavak, ali uz manje stope rasta nego što se očekivalo.

- Zemlje BRIC-a usporile su rast, a zbog krize u Rusiji smanjilo smo predviđanja za Njemačku. U SAD-u je porast optimizma i kupovne moći, te se kod njih očekuje rast od preko tri posto. Možda je to preoptimistično, ali za sada su svi pokazatelji u tom smjeru – rekao je Schneider.

Puno je neizvjesnosti u zraku pogotovo zbog rusko-ukrajinske krize, a ti problemi mogli bi utjecati na gospodarstvo Europske unije kada se zna da 50 posto energenata dolazi iz tog izvora.- Europska unija imat će slab, neujednačen i nestabilan rast, a problemi su izraženiji u Italiji i Francuskoj koja najavljuje reforme, ali ih ne prevodi. Čak i Njemačka ima probleme, ali to neće previše utjecati. Mi smo prognozu promijenili s 1,8 na 1,5 posto rasta – rekao je Schneider.

Konferenciju je otvorila Tea Martinčić, predsjednica Uprave Hypo banke koja je iznijela zabrinutost situacijom.- Za iduću godinu prognozirali smo rast od 0,8 posto. Nažalost, to se neće dogoditi. Financijska industrija i dalje će biti podrška gospodarstvu, no ona sama ne može preokrenuti negativne trendove. Potrebno je privući što više domaćih i stranih, malih i velikih investicija kako bi banke mogle aktivnije uključiti u kreditiranje – rekla je.Dodala je da je privatizacija Hypo Alpe Adria banke u posljednjoj fazi i da bi se uskoro trebalo znati ime novog vlasnika.

19. travanj 2024 23:01