Hrvatska
StoryEditor

Stotine radnika moraju vratiti HEP-u dobivenih 12 milijuna kuna

10. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Radnici HEP-a koji su tvrtku tužili zbog jednostranog otkazivanja kolektivnog ugovora krajem 2002. godine i dobili sudske sporove te naplatili svoja potraživanja, sad moraju sav taj novac vratiti, i to s kamatama!

Prema procjenama radi se čak o 12 milijuna kuna koje radnici moraju vratiti HEP-u, piše Večernji list. A koliko je radnika u pitanju, iz uprave HEP-a i sindikata dolaze različite brojke. Prema podacima uprave, radi se o 756 radnika, dok u sindikatu barataju brojkom od oko 1700 radnika.

Radnici HEP-a su, naime, podnijeli tužbe protiv tvrtke po različitim osnovama, navode u upravi, pa se jedna skupina tužbi odnosila na fiksna prava – uskrsnice, poklon za djecu i slično, a druga na potraživanja za usklađenje osobnih dohodaka...

Radnici su te tužbe dobili i po pravomoćnosti presuda se i naplatili. No HEP je na presude županijskih sudova podnio ustavne tužbe, a odlukom Ustavnog suda RH svi predmeti po kojima je podnesena ustavna tužba vraćeni su na ponovni postupak.

– Nadležni sudovi pred kojima su postupci vođeni odbili su tužbene zahtjeve radnika, a društva HEP Grupe stekla su pravo potraživati sve što su radnici zaprimili temeljem prijašnjih pravomoćnih presuda – glavnicu i troškove postupka s kamatama kao i troškove izgubljenih sporova, navode u HEP-u. Dodaju da su postupci naplate od radnika počeli i da tvrtke iz HEP Grupe za svakog radnika obračunavaju točan iznos potraživanja te s njima reguliraju način naplate potraživanja.

Predsjednik nezavisnog sindikata radnika HEP-a Luko Marojica kaže da je u cijelom slučaju došlo do prljave političke igre u koju se umiješao Ustavni sud. Prema njegovu mišljenju, taj sud uopće nije nadležan za odlučivanje o meritumu tog spora, a ipak je donio svoj stav o tome, koji je onda prihvatio Vrhovni sud, a što nije išlo u prilog radnicima.

Marojica kaže da iznosi koliko koji radnik mora vratiti variraju i ovise od slučaja do slučaja. Navodi primjer da neki radnici moraju sad vratiti čak 30.000 kuna. U to su uračunani glavnica, kamate i sudski troškovi.

26. travanj 2024 09:58