Hrvatska
StoryEditor

Strani investitori prozvali županijske vlasti zbog odugovlačenja od osam godina

08. Studeni 2013.

Drugi međunarodni investicijski forum Dubrovnik 2013 koji se danas i sutra održava u tom gradu okupio je stotinjak domaćih i stranih sudionika koji predstavljaju i raspravljaju ostvarenja različitih investicijskih projekata te geostrateške potencijale na području Dubrovačko-neretvanske županije s naglaskom na turizam.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić okupljenima na forumu, koji se održava u Hotelu Excelsior, uvodno je kazao da je ta najjužnija hrvatska županija među pet najrazvijenih u Hrvatskoj te da unatoč prometnoj izoliranosti trenutno ima 40-ak značajnih ulaganja.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je da Dubrovnik iz godine u godinu u svim područjima ide naprijed što najbolje pokazuju statistički podaci, ali i da to ne prate ulaganja investitora. Pritom je spomenuo da se u susjednoj Crnoj Gori trenutno rade tri projekta, svaki vrijedan više od milijardu eura, a da im je najveća reklama to što su blizu Dubrovnika.

Najviše rasprave danas je na Forumu izazvala tema prometne povezanosti, posebno pitanja Pelješkog mosta i ukidanja zrakoplovnih linija prema Dubrovniku, u sklopu čega je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica upozorila na nužnost uspostave zračnog mosta prema Dubrovniku.

Raspravljalo se i o nizu konkretnih projekata, pri čemu su predstavnici britanskih i američkih investitora prozvali županijske vlasti da zbog birokratskih zavrzlama njihov projekt gradnje obiteljskih kuća na području Bosanke u Dubrovniku, vrijedan više od 150 milijuna kuna, čeka realizaciju više od osam godina.

25. travanj 2024 15:41