Hrvatska
StoryEditor

Stranim bankama se direktno pomaže u stvaranju ekstraprofita

02. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Ministarstvo financija očitovalo se na prijedloge Udruge franak za ublažavanjem ugovornih obveza iz kredita s valutnom klauzulom u švicarcu, poručivši tek kako se radi na izmjenama postojećih i donošenju novih zakona kojima će se bolje zaštiti potrošači.

Iz Linićeva ministarstva su naime poručili kako u suradnji s HNB-om planira izmjene Zakona o kreditnim institucijama kojima će se urediti pitanje o promjenjivosti kamatne stope, a naglašavaju kako su svjesni važnosti donošenja Zakona o osobom stečaju potrošača koji je u nadležnosti Ministarstva.

-Udruga Franak se pita što je Ministarstvo financija radilo punih mjesec dana da bi se očitovalo ovakvim u potpunosti neprihvatljivim odgovorom u kojem ništa nije rečeno. Iz odgovora je vidljivo da Ministarstvo financija ne smatra potrebnim ni obveznim dati ikakav argumentirani komentar, iako se ovdje radi o preko 100.000 kredita te gotovo polovici svih dugoročnih kreditnih plasmana u Republici Hrvatskoj-, poručuju iz Udruge koja je Linićevu ministarstvu predložila tri mjere.

Neprihvaćanjem predloženih mjera (reobračuna i konverzije ostatka glavnice po inicijalnom tečaju te takve zakonske regulacije kamate kojom bi se onemogućilo prebacivanje svih tržišnih rizika na leđa dužnika) donesena je politička odluka kojom se direktno pomaže stranim poslovnim bankama da i dalje odnose ekstraprofit, a nauštrb financijski devastiranih građana, klijenata tih banaka, koji su podigli dugoročne kredite s valutnom klauzulom CHF, upozoravaju iz Udruge franak.

Vezano uz treći prijedlog – hitno donošenje Zakona o osobnom bankrotu – Ministarstvo pisano izjavljuje da su „svjesni njegove važnosti“, bez ijedne konkretne činjenice o statusu istog, a poznato je da nacrt ovog zakona postoji već dvije godine. U Udruzi franak smatraju kako je čito je da se njegovo donošenje odgađa ne bi li se u jednom trenutku prikladno plasirao uz medijski spin o navodnoj brizi za građane Podsjećaju kako su njihova dva prijedloga upravo na tragu onoga što su u predizbornoj kampanji kao rješenja predlagali prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i premijer Zoran Milanović te da od borbe za njihovo usvajanje – neće odustati.

26. travanj 2024 07:41