Hrvatska
StoryEditor

Stranka Pametno bi preustrojila Hrvatsku na pet regija i 123 urbana centra

25. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Stranka Pametno je u četvrtak u Osijeku predstavila kartu, koja predočava novi administrativno-teritorijalni ustroj Republike Hrvatske s pet regija i 123 urbana centra, umjesto sadašnjih 556 gradova i općina te 20 županija i grada Zagreba. Time su vrlo konkretno prikazali što reforma javne uprave i lokalno samouprave donosi pojedinoj regiji.

- Neke naše regije, gradovi ili općine još strahuju od reforme javne uprave i lokalne samouprave jer ih nitko ne informira što ona stvarno znači i koliko će Hrvatsku promijeniti – na bolje. Sve su stranke svjesne nužnosti te reforme, ali puno njih plaši ljude, navodeći da će izgubiti poslove i suverenitet, a ne govore im da bez te reforme država ne može unaprijediti svoje usluge, smanjiti troškove te prestati s opterećenjima u proračunu, a samim tim, ni postaviti okvir gospodarskog rasta. Stranke gledaju isključivo svoje, političke interese i gdje će smjestiti svoje kadrove, a mi gledamo interese građana i u tome je ključna razlika između naše i ostalih politika, istaknuo je Ivica Puljak, tajnik stranke Pametno.

Smatraju da bi se, samo smanjenjem broja lokalnih jedinica, osigurao novac za značajno poboljšanje kvalitete života i usluga prema građanima.

- Znate li, primjerice, da danas u Hrvatskoj ima više od 1000 političkih čelnika i njihovih zamjenika na lokalnoj i područnoj razini? A kad još dodamo i druge koji primaju prihode od političkog mandata, dolazimo do brojke od 11.000 ljudi koji se plaćaju iz lokalnih proračuna. Mi taj broj želimo smanjiti na svega četvrtinu. Zašto samo 123 tzv. urbana centra? U Baranji, na primjer, danas ima devet jedinica lokalne samouprave, koje prosječno imaju 3350 stanovnika, a unatoč tome za održavanje „hladnog pogona“ jedne baranjske općine minimalno je potrebno tri milijuna kuna godišnje. Pametno će u Baranji postaviti dvije velike i snažne općine, okupljene oko urbanih centara Beli Manastir i Darda. Jednostavan račun pokazuje da bi se ukidanjem sedam baranjskih općina ostvarila ušteda od barem 20 milijuna kuna, čime bi se moglo financirati dvije škole ili dva vrtića, ilustrirao je Mislav Matišić, prvi na listi stranke Pametno za 4. izbornu jedinicu.

Povećanje veličine jedinice lokalne samouprave, odnosno smanjenje ‘političkih‘ troškova, pratili bi jačanje administrativnih kapaciteta te fiskalna decentralizacija. Znači, prikupljali bi prihode od određenih poreza, koji su sada državnoj nadležnosti te preuzeli ovlasti koje su danas u nadležnosti države ili županije.

Upravo je ta stranka prva u Hrvatskoj predstavila i trogodišnju projekciju državnog proračuna, u kojoj su jasno dali do znanja kako bi svoj program proveli u djelo i na konkretnim primjerima.

- Nama je dosta lažnih obećanja, ispraznih nabacivanja nerealnim brojkama o rastu, o zapošljavanju, o naknadama pojedinim skupinama. Sve to slušamo punih 26 godina, s cijelim nizom vladajućih. Vrijeme je da netko kaže istinu i otvori ljudima oči. Stranka Pametno to upravo čini, s ozbiljnim programom, prvim proračunom u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj i s ozbiljnim ljudima, koji će sve to i provesti – dodala je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

 

19. travanj 2024 11:12