Hrvatska
StoryEditor

Struja do ljeta skuplja za 15 posto?

10. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Do ljeta će struja poskupjeti, a nova cijena električne energije bit će veća najvjerojatnije 15 posto, piše Večernji list.

– Hrvatska elektroprivreda uskoro će Ministarstvu gospodarstva, odnosno Vladi, uputiti zahtjev za poskupljenje električne energije – kaže izvor iz HEP-a.Doznaje se da će Hrvatska elektroprivreda u svom zahtjevu tražiti poskupljenje struje od čak 22 posto, a nadaju se da će im Vlada na kraju odobriti poskupljenje od barem 15 posto.Nova cijena struje najvjerojatnije će vrijediti od 1. srpnja, ali još je u igri i varijanta prema kojoj bi struja mogla poskupjeti već u svibnju.– Moguće je da cijene povisimo već 1. svibnja, a svakako ćemo to učiniti prije ljeta jer je ljeti potrošnja električne energije manja pa će i udar na standard građana biti manji – rekli su u HEP-u.Struja je posljednji put službeno poskupjela prije gotovo četiri godine,1. srpnja 2008. godine, kada je HEP-u odobreno povišenje cijene od 20 posto, no računi za struju u međuvremenu su korigirani već dva puta.

Realno, struja je već trebala poskupjeti, ali se to nije dogodilo jer je cijena električne energije u nas ponajprije socijalna kategorija. No takva politika dugoročno je neodrživa i toga su, čini se, u Vladi i te kako svjesni.Osim toga, kako je Hrvatska drugi najveći svjetski uvoznik električne energije po stanovniku, jasno je da se se više ne može braniti cijena struje. Povrh svega, u prvom tromjesečju ove godine HEP je zbog suše znatno smanjio proizvodnju električne energije te je na pokrivanju manjka proizvodnje uvozom već izgubio 60 milijuna eura. Nešto više od polovice ukupne HEP-ove proizvodnje električne energije dolazi iz hidrocentrala, a kako meteorolozi najavljuju sušno proljeće i ljeto, jasno je da će se manjak domaće proizvodnje i dalje nadoknađivati uvozom. A prema procjenama energetskih stručnjaka, za to će trebati od 150 do 200 milijuna eura. I kad HEP-ove hidrocentrale rade punim kapacitetima, HEP uvozi oko pet milijardi KWh godišnje, za što plaća između 200 i 250 milijuna eura.Inače, Hrvatska elektroprivreda još je 2010. godine od HERA-e dobila suglasnost za povišenje cijene električne energije od 13,2 posto.Poskupljenje se tada nije dogodilo zbog Vladine intervencije. Da Vlada više neće braniti cijenu struje, dalo se naslutiti nedavno kad je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetio na spomenuto pozitivno mišljenje HERA-e o većoj cijeni struje.

19. travanj 2024 17:32