Hrvatska
StoryEditor

Stvaramo grad brze administracije otvoren za nove projekte

05. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač u vrućem je stolcu prvog čovjeka najvećega međimurskog grada malo više od godinu dana. Iako za konkretne rezultate treba proći više vremena, u prvoj godini uspio je poboljšati trendove.

• Koliko ste zadovoljni početkom mandata?

- Iako je po mnogim projektima, razvojnim i idejnim, Čakovec perjanica u Hrvatskoj, teško stanje u zemlji osjećamo i ovdje. Uzimajući u obzir gospodarsku krizu koja traje već šestu godinu zaredom, na čije rješavanje, složit ćete se, Grad vrlo malo utječe, ali utječe svakako na život svih građana, mogu reći da sam zadovoljan. U ovo kratko razdoblje u kojem sa svojim timom vodim grad i na područjima u kojima to možemo dajemo najviše od sebe. Stanje koje sam sa svojim suradnicima naslijedio nije bilo nimalo jednostavno, osobito velik uteg bio je dug gradskog proračuna. Tako smo većinu energije i vremena utrošili u njegovo rješavanje, no uspjeli smo u samo deset mjeseci - sve smo dugove sveli na nulu i danas Grad ne duguje nikomu. I ne samo to, otišli smo i korak dalje i osigurali novac za razvojne projekte. Povukli smo mnogo poteza kako bismo pomogli svojim sugrađanima koje je kriza najviše pogodila; jedna smo od rijetkih jedinica lokalne samouprave koje stipendiraju, a ne kreditiraju svoje studente, socijala i potrebiti također su namireni.

• Koji su bili vaši ključni potezi u nepune dvije godine mandata?

- Nakon što smo sanirali rupu u gradskoj blagajni, okrenuli smo se ulaganju i privlačenju investitora u grad. Od Čakovca želimo stvoriti moderan europski grad. Suradnici i ja promijenit ćemo sve što mislimo da nije dobro i što može biti bolje u korist naših građana, gospodarstvenika i ulagača. Mijenjamo dosadašnja pravila, regule, ustaljene forme i navike. Stvaramo grad brze administracije, otvoren za nove ideje, projekte i inovacije. Okrenuli smo se komparativnim prednostima koje Čakovec ima u odnosu na druge sredine. Najvažnije je da je stvoreno je pozitivno ozračje za gradnju i otvaranje novih pogona u Čakovcu, smanjujemo komunalne doprinose, pojednostavnjujemo administraciju i prema svim se ulagačima ponašamo kao prema partnerima. A da se sve ne čini samo kao paušalno polemiziranje, evo nekoliko konkretnih projekata: cijelo će područje grada, prvo u Hrvatskoj, imat će kanalizaciju čije će se otpadne vode obrađivati u pročišćivaču. U tijeku je natječaj za projekt ‘Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec’, vrijedan 35 milijuna eura, koji se znatno financira novcem iz fondova EU. Otvoren je i natječaji za sedam milijuna eura vrijedan projekt kanalizacije u četiri naselja Dravskog bazena. U sljedećim godinama u Čakovcu će se tako realizirati projekti vrijedni više od 350 milijuna kuna. To nema nijedan drugi grad u Hrvatskoj. Podižemo životni standard i povećavamo zaštitu okoliša na razinu kojoj će nam pozavidjeti mnogi zapadnoeuropski gradovi. Gradnjom sjeverne obilaznice napravit ćemo prometni prsten oko grada čime ćemo ne samo središte nego i cijeli gradski stambeni prostor osloboditi kamionskog prometa. Uskoro ćemo sagraditi školsku dvoranu u Ivanovcu, prijeko potrebnu ne samo učenicima nego i mještanima toga gradskog naselja. Također, nakon godina najava, već sljedeće godine počinjemo pripremati gradnju četvrte osnovne škole u Čakovcu, koja će stanovnicima istočnog dijela grada omogućiti najsuvremeniji obrazovni standard i jednosmjensku nastavu svim osnovnoškolcima, što će mojim sugrađanima jamčiti kvalitetniji obiteljski život i više zajedničkog vremena s djecom. Preostat će nam samo sagraditi dvoranu u Kuršancu, čime će sve gradske škole dobiti suvremenu infrastrukturu, a naši učenici uvjete koji će im omogućiti još bolje rezultate nego dosad.

•  Koje poteze planirate povući do kraja svojega prvog mandata?

- Stvaranje poticajnog okružja i privlačenje proizvodnih investicija naš je prioritet. Jednako tako, cilj nam je privući djelatnosti s većom dodanom vrijednošću. Naime, iako slovimo kao regija marljivih, sposobnih ljudi koji se već desetljećima svrstavaju u gospodarski vrh prema izvozu, ulaganjima i gospodarskom prosperitetu, niska cijena rada i radnointenzivna industrija koje su prevladavali u ovome kraju, srozavali su nas na samo dno prema osobnom dohotku naših radnika. To želimo promijeniti i podignuti standard života ljudi. To podrazumijeva i daljnji komunalni i infrastrukturni razvoj grada uređenjem ulica, prometnica, komunalnu i obrazovnu infrastrukturu, dodatno obogaćivanje kulturne ponude te konačno pozicioniranje Čakovca na turističkoj karti Hrvatske. Čakovec je i danas predvodnik na mnogim poljima među hrvatskim gradovima, a mi ćemo te položaje zadržati i dodatno poboljšati.

• Kako surađujete sa središnjom vlašću i županijom?

- Grad je država u malome, ali, opet, neraskidive su veze na svim razinama. Iako je suradnja sa središnjom vlašću zbog financijske krize i manjka novca za projekte i programe dobra, uvijek može biti bolja. Rekao sam to vrlo otvoreno i premijeru Milanoviću i predsjedniku Josipoviću na ovogodišnjoj svečanoj sjednici proslave Grada. Ako smo mi slika kako bi cijela Hrvatska trebala izgledati, onda se i država mora potruditi i pomoći da budemo još bolji. U razvoj ulažemo uglavnom sami, gotovo bez poticaja i subvencija, proračunska sredstva Čakovca i novac građana. Veliki su naši potencijali i naše perspektive i nemalo smo puta i ostatku zemlje pokazali kako treba i da može i drugačije. No planiramo velike projekte i očekujemo potporu države. To je u nacionalnom interesu jer razvijen, prosperitetan i bogat Čakovec znači i razvijenu i bogatu Hrvatsku. Slično je sa Županijom, s kojom imamo zajedničke interese. Siguran sam u to da u Međimurskoj županiji znaju da bez razvijenog Čakovca nema razvijene županije.

•  Koje su najveće zapreke u gospodarskom razvoju grada?

- Trenutačno nam je najveća zapreka nepostojanje prostorno dovoljno velike gospodarske zone koja bi omogućila gradnju većeg industrijskog pogona. No to će se riješiti pa ćemo uskoro dobiti tridesetak hektara zemljišta na istočnom ulazu u grad. S obližnjom zonom na području bivšega vojnog poligona koja je u vlasništvu Međimurske županije imat ćemo stotinjak hektara potpuno komunalno opremljenog zemljišta, vlasnički riješenog, sa željezničkom prugom, cestovnim spojem na autocestu, sagrađenim pročišćivačem otpadnih voda, gospodarsku zonu kakve nema u bližem okružju. Dugoročna je zapreka razvoju nedostatak stručne radne snage, a taj problem moramo riješiti u suradnju sa Županijom i državnom vlašću. Po prirodi sam optimist i moj je životni moto: ‘Nema nerješivog!‘ Ni moji suradnici ni ja ne bojimo se posla. Ova prva godina mandata u kojoj smo riješili i više od zacrtanoga svojevrsni nam je vjetar u leđa. Radimo timski udružujući znanje, kompetencije i iskustvo, i sve zapreke doživljavamo kao izazov.

26. travanj 2024 08:14