Hrvatska
StoryEditor

Sufinanciranje brojila za socijalno ugrožene

18. Rujan 2012.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas kako je najavljeno poskupljenje grijanja koje je zatražilo HEP-Toplinarstvo opravdano.

Najavio je kako će zatražiti da HEP zajedno s ministarstvom socijalne skrbi za socijalno ugrožene građane definira program uvođenja brojila za očitanje potrošnje toplinske energije, a čime se mogu smanjiti troškovi grijanja.- Naravno da su ta poskupljenja opravdana i sasvim sigurno da je socijalna politika nešto o čemu moramo voditi računa - kazao je novinarima u Hrvatskom saboru Čačić odgovarajući na niz pitanja vezano za zahtjev HEP-Toplinarstva za poskupljenjem grijanja za 37 posto u šest gradova - Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Osijeku i Sisku.

Čačić je uz ostalo naveo i kako se u HEP-Toplinarstvu do ove godine akumulirao gubitak od milijardu kuna, prošle je godine gubitak bio 320 milijuna kuna. Smatra i kako je potpuno neprihvatljivo da HEP iz cijene struje pokrije gubitke Toplinarstva, odnosno da 95 posto građana kroz cijenu struje plaća toplinarstvo za pet posto građana.- Potpuno je neprihvatljivo, amoralno, tržišno protivno, kako god želite, da svi građani Hrvatske, njih 95 posto, plaća beneficiranu struju za pet posto građana koji se griju na HEP-ove toplane. To jednostavno nitko ne može ni na kakav način opravdati - kazao je.

Čačić je također ustvrdio kako će i uz najavljeno poskupljenje cijena grijanja u gradovima koje pokriva HEP-Toplinarstvo biti niža nego što je sada plaćaju građani u gradovima u kojima to vode lokalne toplane u vlasništvu tih gradova. Iznio je pritom podatke kako je tamo gdje gradovi vode toplane, a ne država, cijena dva do tri puta veća nego u gradovima u kojima to čini HEP-Toplinarstvo - Split ima trenutno 2,5 puta veću cijenu, Vukovar i Virovitica dva puta veću, a cijena je tri puta veća u Rijeci, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Požegi.

Dodaje kako će i s porastom za 37 posto cijene u šest gradova koje pokriva HEP-Toplinarstvo još uvijek prosječno biti dva puta niža nego u spomenutim gradovima.Podsjetio je da su razlog za poskupljenje rast cijena energenata koji u proteklim godinama prelazi ukupno 110 posto, a i HEP, odnosno toplane kupuju te energente na tržištu.

- A pošto je utjecaj radne snage u toj cijeni svega 5,5 posto, onda na onih 94,5 posto HEP nema nikakvog prostora za utjecaj - kazao je.- Želimo li da ove godine HEP ponovno ima 500 milijuna kuna gubitaka, pa da sutra moramo tražiti, što nećemo, povišenje cijene struje, pa da svi građani Hrvatske, njih 95 posto plati za ovih 5 posto tu razliku. Ne vidim tko bi uopće imao obraza to tražiti -rekao je Čačić.Ustvrdio je i kako je za cijelu situaciju odgovorna bivša vlada Jadranke Kosor koja je 2010. HEP-u, zbog istog problema, gubitka u toplanama, odbila zahtjev za 45-postotno poskupljenje grijanja. Tada je, podsjetio je Čačić, Hera odobrila taj zahtjev za poskupljenje, ali je vlada smijenila ravnatelja Here i promjenama zakona ovlasti za određivanje cijena grijanja prenijela na gradske skupštine i općinska vijeća.

- Država koja nema hrabrost da veli što je istina, što košta i kako sustav funkcionira, ne zaslužuje da se zove država. Vlada koja prebacuje svoju odgovornost na općinske i gradske skupštine ne zaslužuje da se zove vlada. Tada su te skupštine odbile to poskupljenje, naravno, jer što bi pristale kada to mogu prebaciti na teret svih građana Hrvatske - rekao je Čačić.Napominje i kako su u gradovima, u kojima se već plaća više, građani sami osjetili potrebu da uvedu brojila potrošnje toplinske energije, a kako bi plaćali realnu cijenu za ono što potroše.Tu dolazimo do socijalne mjere, kazao je Čačić dodajući kako će tražiti da HEP, zajedno s ministarstvom socijalne skrbi, definira poseban program kako bi se za 20-ak posto socijalno ugroženih sufinaniciralo uvođenje brojila, a što omogućuje i da se trošak smanji do 70 posto.

18. travanj 2024 02:37