Hrvatska
StoryEditor

Sufinancirat će se sedam turističkih projekata za prijavu na EU fondove

06. Prosinac 2013.

Ministarstvo turizma odabralo je sedam projekata koji će se sufinancirati iz Programa dodjele bespovratnih sredstava turističkim projektima prihvatljivim za financiranje iz strukturnih fondova EU-a, doznaje se iz tog Ministarstva.

Projekti su, slijedom javnog poziva, odabrani po kriteriju doprinosa jačanju konkurentnosti hrvatske turističke ponude, a dobivena sredstva su isključivo namijenjena za izradu projektne dokumentacije potrebne za kandidiranje projekata za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU-a, ističu iz Ministarstva.

Uz to, projekti su usklađeni i s turističkom strategijom razvoja te ciljevima strategije rasta "Europe 2020" Europske komisije.

Odabrani projekti su "Jačanje ljudskih kapaciteta u turizmu kroz podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja" (Capaticies in Tourism - CapTure) Splitsko-dalmatinske županije, "Centar izvrsnosti u obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo" Istarske županije, "Žičara na Učku" Primorsko-goranske županije, "Karlovački muzejski prostor za budućnost" grada Karlovca, "Fenomen senjske bure" grada Senja, "Općina Starigrad - destinacija aktivnog turizma" općine Starigrad, te projekt "Ston sa zrnom soli" iz Stona.

Iz Ministarstva naglašavaju i da su te projekte za sufinanciranje odabrali zajedno s jedinicama lokalne i regionalne samouprave po principu integriranih teritorijalnih projekata te da su svi projekti inovativni i utemeljeni na hrvatskim vrijednostima (kulturna baština, prirodni resursi, znanje i ljudski potencijali).

U suradnji s lokalnim jedinicama Ministarstvo priprema i akcijske planove pomoću kojih će mapirati Hrvatsku kroz strateške projekte koji bi trebali biti generatori budućeg razvoja kroz posebne oblike turizma, malo i srednje poduzetništvo te jačanje ljudskih potencijala.

I ti bi se projekti mogli financirati iz EU fondova, a dovršetak tih akcijskih planova očekuje se u prvoj polovici iduće godine, najavljuju iz Ministarstva.

25. travanj 2024 02:49