Hrvatska
StoryEditor

‘Šume, vode i poljoprivredno zemljište nisu na prodaju‘

22. Siječanj 2013.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako su vode, šume i poljoprivredno zemljište nacionalna bogatstva ove države i neće i nisu predmet prodaje ni po zakonu o strateškim investicijama niti po bilo kojem drugom zakonu.

- Stav je Vlade i mene kao resornog ministra da su vode, šume i poljoprivredno zemljište nacionalna bogatstva ove države i neće i nisu predmet prodaje ni po ovom zakonu niti po bilo kojem drugom - rekao je Jakovina upitan da komentar ocjena da će zakon o strateškim investicijama omogućiti prodaju nacionalnog bogatstva.

Ovaj zakon će samo pojednostaviti mogućnosti investicija u Hrvatsku i otkloniti neke administrativne barijere koje su do sada stvarale probleme potencijalnim investitorima, kazao je Jakovina novinarima nakon sastanka Vijeća za prehrambenu industriju.

Ne govorimo o prodaji nacionalnog bogatstva Republike Hrvatske, rekao je Jakovina navodeći da su i danas, na Nacionalnom vijeću za vode, koje je konstituirano u Saboru, to vrlo jasno potvrdili i on i predstavnici zakonodavne vlasti. Ponovio je kako prodaja nacionalnog blaga nije bila niti intencija zakona.

Na upit novinara da komentira glasine o smjeni prvog čovjeka Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Antona Kovačeva, odnosno glasine da će Kovačev odstupiti sa tog mjesta Jakovina je odgovorio ‘mislim da ne‘.

- Glasine pustite, njih ne komentiramo, mislim da Kovačev dobro radi, da su rezultati HBOR-a za 2012. pokazatelj toga koliko se ozbiljno radi. Svi moramo biti bolji pa i HBOR - kazao je ministar.

Jakovina je naveo kako je i Kovačev danas bio na sjednici Vijeća za prehrambenu industriju na kojoj je prezentirano 28 kreditnih linija koje su na raspolaganju i prehrambenim i prerađivačkim tvrtkama. Napomenuo je kako je vrijeme obrade zahtjeva za te kredite nešto gdje se mora učiniti dodatni iskorak i biti efikasniji prema krajnjim korisnicima.

04. svibanj 2024 01:45