Hrvatska
StoryEditor

Suradnja američke i hrvatske odvjetničke komore: Stalna borba za neovisno odvjetništvo

28. Veljača 2017.

U Hrvatskoj odvjetničkoj komori održan je zajednički seminar Hrvatske odvjetničke komore (HOK) i Američke odvjetničke komore (ABA), priopćili su iz HOK-a. ABA-u su predstavili njezini najviši dužnosnici, predsjednica Linda Klein, predsjednica Međunarodnog odjela ABA-e Sara Sandford i predsjednica Skupštine ABA-e Deborah Enix-Ross. Sudionike seminara pozdravila je i ambasadorica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Predsjednik HOK-a Robert Travaš naglasio je kako su hrvatski i američki pravni sustavi potpuno različiti i zbog toga su neusporediva i njihova  tržišta na kojima djeluju odvjetnici, no ciljevi su isti - pružanje pravne pomoći klijentima i stalna borba za očuvanje i napredak neovisnog i samostalnog odvjetništva.

Travaš je govorio i o položaju odvjetništva u Hrvatskoj i s tim u vezi i određenim smjerovima administracije Europske unije. Upozorio je na nerazumijevanje položaja i uloge odvjetništva u nekim manjim državama EU, pa tako i u Hrvatskoj te nametanja jedinstvenog načina obavljanja odvjetništva putem europske birokracije kako bi se pogodovalo većim članicama. Travaš je, ističe se dalje u priopćenju, napomenuo da kod hrvatskih odvjetnika doista ne postoji nikakav strah od konkurencije jer niti jedan strani odvjetnik ne može bolje od domaćih poznavati komplicirane, neusklađene i brojne hrvatske zakone i propise. ‘Ovdje je riječ o borbi za očuvanje našeg pravnog sustava i ostvarenje prava građana u tom sustavu, a što je ostvarivo samo s neovisnim odvjetništvom i obavljanjem odvjetničke službe s dignitetom i poštovanjem‘, istaknuo je Travaš.

Inače, kako se navodi u priopćenju, ove su dvije odvjetničke institucije nakon višegodišnjih kontakata potpisali prvi ugovor o suradnji 2014., a taj ugovor je obnovljen 2016. ABA ovakve ugovore o suradnji, osim s HOK-om, ima još samo s nekoliko odvjetničkih komora u svijetu. Ovaj ugovor omogućuje uspostavljanje uvjeta za suradnju, razvijanje zajedničkih projekata, mogućnost razmjene i stručnog usavršavanja te razmjenu informacija pravne, tehničke i društvene prirode, a pruža i mogućnost hrvatskim odvjetnicima da se pridruže Međunarodnom odjelu ABA-e. Današnji zajednički seminar konkretna je realizacija i početak intenzivnije suradnje američkih i hrvatskih odvjetnika. Američka odvjetnička komora jedna je od najstarijih profesionalnih organizacija u svijetu osnovana 1878. i jedna je od najvećih svjetskih odvjetničkih komora s preko 400 tisuća članova.

26. travanj 2024 02:35