Hrvatska
StoryEditor

Švaljek: Vidim velik potencijal u području ‘brownfield‘ investicija

19. Ožujak 2015.
Piše:
Miro Soldić

- Poduzetnici su ti koji nose gospodarstvo i treba im pružiti podršku – izjavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek na današnjem otvaranju Zagreb Business Foruma 2015.

- Htjela bih posebno naglasiti ovogodišnji moto Foruma ‘Unatoč svemu, vi ste sposobni ostvariti uspjeh‘ koji usprkos teškoj političkoj situaciji u zemlji svi moramo slijediti – naglasila je Švaljek, dodavši kako svatko mora nastojati postići pomak u svom uskom području djelovanja, a kad se ti pomaci zbroje, doći će i do napretka na državnoj razini.

Kazala je kako je pred gradom Zagrebom puno izazova koje treba riješiti, a kao jedan od glavnih istaknula je slab porast broja stanovnika bez kojeg nema ni rasta produktivnosti.

- To upućuje na činjenicu da se ne kreira dovoljna količina radnih mjesta i time se treba pozabaviti, kao i problemom odljeva mozgova koji je u Zagrebu još izraženiji jer je tu radna snaga obrazovanija i fleksibilnija – poručila je, uz napomenu da će se smanjenje proračunskih sredstva grada od oko 10 posto osjetiti na razvojnim projektima. Najavila je kako će grad i dalje biti pokretač projekata, ali da će se mijenjati modeli financiranja kako bi se rasteretila gradska blagajna.

- Veliki potencijal vidim u području brownfield investicija koje bi mogle oživjeti napuštene industrijske prostore, naročito u središtu grada – izjavila je, dodavši kako će se općenito grad više posvetiti privlačenju stranih investicija koje su do sada dolazile same od sebe. Pohvalila se i novim mjerama poticanja izvoza među malim i srednjim poduzenicima, otvaranjem poduzetničkog centra, kao i depolitizacijom upravljanja Holdingom.

Upravo na taj problem osvrnuo se i i Bernard Jakelić iz HUP-a koji je kazao kako politika glavni krivac za loše stanje u zemlji i gospodarstvu.

- Volio bi da se prestane s politizacijom, a također i politikom poticaja. Danas je vrijeme da poduzetnici budu generatori rasta, a država im to mora omogućiti kroz manje poreze i namete – izjavio je Jakelić, istaknuvši kako Zagreb ima posebno mjesto u cijeloj priči jer je na njega otpada oko dvije trećine ukupnog BDP-a.

Dežurni optimist iz vlade, Branko Grčić, često nas uvjerava kako je stanje bolje nego što zapravo jest, ja u to ne vjerujem – zaključio je Jakelić.

27. travanj 2024 06:47