Hrvatska
StoryEditor

Sve jadranske regije u plusu - ukupno osam posto više turista i gotovo 7 posto više noćenja

07. Siječanj 2016.

Hrvatsku je 2015. godine posjetilo 14,1 milijun turista što je 8,3 posto više nego godinu ranije, a oni su ostvarili 78,5 milijuna noćenja što je rast od 6,8 posto pa će ukupni inozemni prihodi turizma zasigurno premašiti osam milijardi eura, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar turizma Darko Lorencin.

Sve su jadranske regije imale dobru sezonu i završile je u plusu u odnosu na prošlu. Istra je i dalje najjača turistička županija koja je s 3,5 milijuna dolazaka i 23,6 milijuna noćenja ostvarila rast broja dolazaka od 8,7 posto i noćenja 5,9 posto. Najveći pojedinačni rast ostvaren je u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 2,6 milijuna posjetitelja i 14,6 milijuna noćenja, uz rast od 9,3 posto u dolascima i 8,4 u noćenjima. Kvarner je po broju dolazaka u plusu 8,5 posto odnosno 7,8 posto kada je riječ o noćenjima, Zadarska županija je prema broju posjetitelja rasla 5,4 posto a noćenjima 6,2 posto, Šibensko-kninska 5,6 posto u obje kategorije dok je krajnji jug zabilježio rast broja posjetitelja od 6,7 posto te noćenja od 4,4 posto. Dijelom jadranska, Ličko-senjska županija ima još značajnije povećanje od 9,5 posto u dolascima i 8,1 posto u noćenjima dok je Zagreb posebna kategorija jer je za dvanaest lanjskih mjeseci ugostio nešto više od milijun turista, gotovo dvanaest posto više u odnosu na godinu ranije. U glavnom je gradu ostvareno 1,7 milijuna noćenja, uz međugodišnji rast od 12,6 posto.

Ministar u tehničkoj Vladi Darko Lorencin posebno naglašava domaće turiste kojih je tijekom 2015. registrirano 1,4 milijuna, uz povećanje od 10,3 posto, a i po broju noćenja, s ukupno nešto više od sedam milijuna, ostvarili su povećanje od 8,5 posto. Na to  je, kazao je Lorencin, utjecao rast BDP-a, rast potrošnje i oživljavanje gospodarstva. Domaći turisti drugi su po dolascima i treći po ostvarenim noćenjima, a kad je riječ o inozemnim tržištima, Nijemci su i dalje vodeći. Lani smo ih ugostili 2,1 milijun ili 6,3 posto više nego godinu ranije, a ostvarili su 16,7 milijuna noćenja, uz rast od 6,6 posto. Slijede Slovenci, Austrijanci i Talijani, kojih je također više nego 2014. godine. Rasla su i druga ino tržišta izuzev ruskog gdje je zabilježen pad od 24 posto u dolascima i gotovo 28 posto u noćenjima, te danskog gdje se pad dolazaka zaustavio na minus 5,8 posto dok je broj noćenja u minusu od 8,6 posto. Kao ugodna iznenađenja Lorencin je istaknuo BiH gdje je rast broja dolazaka iznosio 22 posto te Srbije sa 8,1 posto.

Prihodi veći od osam milijardi eura

- U trećem kvartalu 2015. godine prihodi od inozemnih turista iznosili su pet milijardi eura što je 7,5 posto ili 348,5 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Od siječnja do kraja rujna, ti su prihodi iznosili 7,2 milijarde eura uz povećanje od 7,6 posto u odnosu na godinu ranije, ili u brojkama radi se o rastu prihoda od 518,8 milijuna eura. Ne sumnjam da će prihodi, kada se u sve uračunaju i posljednja tri mjeseca u godini, premašiti osam milijardi eura, istaknuo je Lorencin.

Među učinjeno u svojem mandatu čime je posebno zadovoljan, naveo je privatizaciju odnosno dovođenje novih partnera u bivši državni portfelj, racionalizaciju predstavništava HTZ-a i činjenicu da su turistički poduzetnici počeli dobivati novac iz EU fondova. S druge strane, žali što nije riješen problem s turističkim zemljištem dok je za aktualnu problematiku oko dobivanja energetskih certifikata za objekte koji se iznajmljuju kazao da za to nije nadležno njegovo ministarstvo.

04. svibanj 2024 19:06