Hrvatska
StoryEditor

Sve je spremno za pokretanje središnjega državnog portala data.gov.hr

13. Ožujak 2015.

Uvid u gradski proračun, vizualizacija javnog prijevoza u realnom vremenu, statistika o gradskom kriminalu, nalazi sanitarne i drugih inspekcija... i sve to na dlanu. Uskoro, izgleda, i u Hrvatskoj. Naime, dugoočekivani i najavljivani portal data.gov.hr ovih dana trebao bi postati ‘live’

Kako doznajemo, sve je spremno za objavu središnjeg portala otvorenih podataka koji će sadržavati anonimizirane podatke koje tijela javne uprave prikupljaju unutar svog djelokruga. Portal data.gov.hr trebao bi služiti za pristup informacijama javnog sektora na jednom mjestu, a u prvoj fazi očekuje se objava 70-ak baza podataka, uključujući HZZO, HNB, Državni hidrometeorološki zavod i dr. Iz Ministarstva uprave nismo dobili odgovor na upit o detaljima tog projekta.

Nove vrijednosti

U svakom slučaju, možda sintagma ‘otvoreni podaci’ (open data) ne zvuči pretjerano atraktivno, ali ono što iz nje može proizaći itekako je atraktivno i za  poduzetnike i za građane. ‘Otvoreni’ znači da bi podaci javnih tijela trebali biti slobodno dostupni, bez ograničenja, za ponovnu upotrebu dodavanjem novih vrijednosti, kombiniranjem informacija iz različitih izvora, kreiranjem novih aplikacija za komercijalnu i  nekomercijalnu uporabu (poput znanstvenoistraživačke i sl.). Takvi portali, inače, sadržavaju različite gospodarsko-financijske podatke, pravosudne, prostorno-geografske i statističke informacije, različite registre i baze podataka koje imaju potencijal za ponovnu upotrebu i razvijanje novih proizvoda i usluga (npr. navigacijski sustavi, prometne aplikacije, vremenske prognoze, financijske usluge itd.)

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Lidera

27. travanj 2024 06:10