30. lipanj 2015.

Sve manje nezaposlenih u Hrvatskoj. I to treći mjesec zaredom

U svibnju ove godine, treći mjesec zaredom, u Hrvatskoj je zabilježen porast ukupnog broja zaposlenih osoba na mjesečnoj razini, i to za 1,5 posto u odnosu na travanj, pokazuju podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

U Hrvatskoj je krajem svibnja bilo ukupno 1.336.678 zaposlenih osoba, što je za 19.852 osobe, odnosno 1,5 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Od ukupnog broja zaposlenih na kraju svibnja ove godine, glavnina se odnosi na zaposlene u pravnim osobama, kojih je bilo 1.116.028, što u odnosu na travanj predstavlja porast od jedan posto, odnosno 11.293 osobe. U obrtu i slobodnim profesijama je, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), krajem petog mjeseca ove godine, pak, bilo 199.386 zaposlenih. U usporedbi s prethodnim mjesecom, njihov je broj povećan za 8.657, odnosno za 4,5 posto.

No, podaci preuzeti od HZMO-a pokazuju i da je nastavljen pad broja zaposlenih osiguranika poljoprivrednika, u svibnju za 0,5 posto, na 21.264 osobe. Po podacima preuzetim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem svibnja je u evidenciji nezaposlenih bila prijavljena 275.381 osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 7,3 posto, pa je i stopa registrirane nezaposlenosti pala s 18,4 posto u travnju na 17,1 posto u svibnju ove godine. Pod utjecajem ponajprije sezonskog zapošljavanja pad broja nezaposlenih nastavlja se i u lipnju pa tako dnevni podaci HZZ-a pokazuju da je broj nezaposlenih pao blizu granice od 260 tisuća.  Naime, dnevni podaci s internetske stranice HZZ-a pokazuju da je trenutno u Hrvatskoj bez posla 260.499 osoba, a objavljenih slobodnih radnih mjesta je trenutno 9.355.

Državni zavod za statistiku u priopćenju o zaposlenima po djelatnostima detaljnije podatke daje za pravne osobe, a ti podaci pokazuju da je od 19 područja djelatnosti na mjesečnoj razini zabilježen rast u njih 13. Najveći rast je pritom zabilježen u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane, i iznosi 11,4 posto, pa je u toj djelatnosti na kraju svibnja bilo zaposleno 60.689 osoba. Blagi pad broja zaposlenih istodobno se bilježi u četiri djelatnosti, a kreće se od 0,1 posto u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu te financijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, do 0,4 posto u rudarstvu i vađenju, dok se u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima broj zaposlenih na mjesečnoj razini nije mijenjao.