Hrvatska
StoryEditor

Sven Müller odlazi iz Fonda za zaštitu okoliša

15. Travanj 2016.

Müller je na čelo Fonda došao nakon što je tadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović smijenio Dinka Polića i Marija Obrdalja.

U medijima se danas pojavila informacija da Sven Müller odlazi s mjesta direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Navodno je sam tražio razrješenje od Upravnog vijeća. Čeka li ga neka važnija fotelja ili se radi o političkoj smjeni još se špekulira. Müller je na čelo Fonda došao nakon što je tadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović smijenio Dinka Polića i Marija Obrdalja. Smjenu je obrazložio da mu, nakon što je posložio okolišni zakonodavni okvir, trebaju iskusni suradnici sa specifičnim znanjima i menadžerskim iskustvom, koji će odraditi fazu provedbe konkretnih projekata u području okoliša i energetike. Parafrazirao je tada tu smjenu riječima „u drugom poluvremenu trebam drukčiji tip igrača za strategiju koju sam zacrtao“.

U dvije godine koliko je bio direktor Müller je od „uspavane“ kontroverzne institucije napravio poželjnu investicijsku „udavaču“ , pa su mnogi gradonačelnici i poduzetnici hvalili njegov rad ističući Fond kao najefikasniju državnu instituciju. I građani su bili na dobitku jer su od Fonda dobivali izdašne poticaje za energetsku obnovu kuća i zgrada, eko automobile i A+++ uređaje. Pokazao se vještim i u savladavanju prepreka EU birokracije pa je Fond za projekte počeo značajnije koristiti i europske fondove. Spočitavaju mu preseljenje u Zagrebtower, koje Müller uporno pravda odlukom bivše Vlade. A i sadašnja garnitura je, usprkos svim predizbornim najavama, odlučila ipak ostati u „spornim“  uredima.  

Pred novim čelnikom Fonda stoji veliki izazov. Tko god da Müllera naslijedi u direktorskoj fotelji morat će se dokazati kao multidisciplinarni stručnjak s obzirom na  brojna područja Fondovog djelovanja. A trebat će imati i iznimne diplomatske sposobnosti kako bi balansirao unutar želja mnogobrojnih stranaka u vladajućoj koaliciji.

Ministar okoliša Slaven Dobrović najavio je konceptualne zaokrete u politici gospodarenja otpadom te će sigurno i od novog direktora imati velika očekivanja. Hoće li doći do promjene na čelu Fonda niti u Ministarstvu zaštite okoliša niti u samom Fondu nisu nam htjeli potvrditi.

02. svibanj 2024 16:31