Hrvatska
StoryEditor

Sven Müller: Projekti energetske učinkovitosti oživljavaju građevinski sektor

16. Rujan 2015.
Piše:
Miro Soldić

- Javni novac mora biti u funkciji gospodarskog razvoja i investicija – poručio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Sven Müller otvarajući konferenciju „Energetska učinkovitost 2015.“

Istaknuo je kako je Fond već dvije godine zaredom udvostručuje ulaganja u energetsku učinkovitost, prošle godine su ugovorili obnovu preko1500 obiteljskih kuća od čega je oko 1000 već dovršeno, a otkad su krenuli u direktno primanje prijava javilo im se preko 12 tisuća ljudi sa željom da svoje domove učine štedljivijima po pitanju potrošnje energije.

- Bit će potpisano ugovora u vrijednosti preko 450 milijuna kuna samo za kuće, a novac dobrim dijelom dolazi iz EU fondova – kazao je Müller, dodavši kako je u zadnje dvije godine odobreno preko 2,2 milijarde kuna za projekte energetske učinkovitosti, od čega 1 milijarda preko FZOEU-a.

- Energetske investicije se dugoročno isplate i pojačavaju intenzitet razvoja gospodarstva, u ovom slučaju građevine – zaključio je Müller.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza istaknuo je kako projekti energetske učinkovitosti imaju tri glavna efekta: čuvaju okoliš, štede novac i potiču razvoj.

- Maksimalno smo pojednostavili dokumentaciju i rezultat toga su prijave za obnovu 12 tisuća obiteljskih kuća. Posebno me veseli što se kuće obnavljaju u krajevima poput Petrinje – izjavio je Dokoza, dodavši kako takvim projektima otvaraju nova radna mjesta.

U nastavku konferencije svoje primjere dobre prakse predstavit će predstavnici gradova Koprivnice, Rijeke, Čakovca te Krapinsko-zagorske županije.

06. svibanj 2024 11:12