Hrvatska
StoryEditor

Šverc duhana nanosi štetu od 100 milijuna eura. Novac se koristi za drogu, trgovinu ljudima...

15. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="227838,227839,227840,227841,227842"]

Hrvatska udruga poslodavaca i Carinska uprava predstavili su kampanju Znate li dovoljno o švercanom duhanu koja je usmjerena na podizanje razine svijesti krajnjih potrošača.

Prilikom prezentacije istaknuto je da su akcije carinske uprave pojačane, te je tako u prva tri mjeseca ove godine zaplijenjeno više od 23 tone duhana, a u cijeloj prošloj godini 27 tona. Ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar da se pojačavaju aktivnosti kako bi bili još učinkovitiji.

- Količina zaplijenjenog duhana ukazuje da smo na vrijeme prepoznali trend nelegalnih radnji, rekao je Grabar.

Istaknuto je da je državni proračun na ovoj količini oštećen za 15 milijuna kuna samo na ime trošarina, a pravi iznos koji se gubi na ovaj način mnogstruko je veći. Prema procjenama Ipsos pulsa i HUP-a procjenjuje se da se godišnje trguje s 1000 tona ilegalnog duhana, a šteta je oko 100 milijuna eura.

- Šteta je izuzetno velika i medijskom kampanjom želimo skrenuti pozornost građana na to da dio novaca završi kod ljudi koji su povezani s trgovinom ljudi, drogom ili pranjem novca. Također nema potrebnih kontrola kvalitete i nitko nije siguran kakav proizvod dobiva – istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Kampanja počinje 16. travnja i trajat će dva tjedna, a obuhvatit će komunikaciju putem billboarda, citylightova, te oglas u tisku i radiju.Dio kampanje bit će posvećen i utjecaju šverca na male trgovce.

19. travanj 2024 11:19