Hrvatska
StoryEditor

Svi štediše morat će plaćati porez na štednju?

05. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Čini se da će porez na prihod od kamata na štednju na kraju plaćati svi koji imaju ušteđevinu u hrvatskim bankama ili u bankama u članicama Europske unije, budući da se nagađa kako je vlada odustala od najavljenih poreznih olakšica vezanih uz taj porez.

Prema nekoliko neslužbenih izvora bliskih Vladi, doznaje Novi list, razmišlja o tome da se odustane od  dosad najavljivane porezne olakšice i da se novi poreze naplaćuje svima koji imaju štednju u bankama.

Prema prvotnoj ideji neoporezivo je trebalo biti 12 tisuća kuna prihoda od kamata na štednju, što je u praksi značilo da taj porez zapravo neće plaćati građani koji imaju štednju od oko pola milijuna kuna. Zamišljeno je i da porezna stopa bude 12 posto, a porez se, kako je Vlada i najavila Europskoj komisiji kroz proceduru prekomjernog deficita, treba uvesti od 1. siječnja sljedeće godine.

No stručnjaci iz Komisije upozorili su Vladu da, kad je u pitanju porez na prihod od kamata na štednju nije uobičajeno da se odobravaju značajne olakšice svim štedišama, da takav sustav komplicira naplatu, daje mogućnost da se štedi na tuđe ime kako bi se razbio ukupni iznos štednje i izbjeglo plaćanje poreza. Uz to tako zamišljen porez u proračun bi donio puno manje novca.

 

17. svibanj 2024 17:49