Hrvatska
StoryEditor

Švicarska Hrvatskoj darovala 326 milijuna kuna

30. Lipanj 2015.
Piše:
liderhrt

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i veleposlanik Švicarske Konfederacije Stefan Estermann potpisali su okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije.

Hrvatskoj se unutar programa na raspolaganje stavlja 45 milijuna švicarskih franaka. Ta će sredstva biti usmjerena u programe koje je pripremila Vlada, u suradnji sa švicarskim partnerima, na području sigurnosti, stabilnosti i potpori reformama, okolišu i infrastrukturi te društvenom i ljudskom razvoju.

Posebna pozornost unutar Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, koji traje do prosinca 2024. godine, posvećena je projektima osiguranja boljih uvjeta za smanjenje ekonomske i socijalne nejednakosti u Hrvatskoj. U tom smislu, 21,5 milijuna franaka bit će osigurano za pripreme i infrastrukturne aktivnosti u sektorima voda i otpadnih voda u Gorskom kotaru, tri milijuna franaka namijenjena su za razminiranje, 11 milijuna za društveni i ljudski razvoji te 4,8 milijuna franaka za civilni sektor odnosno nevladine udruge. Dodatna dva milijuna franaka namijenjena su za promicanje suradnje hrvatskih i švicarskih neprofitnih organizacija.

Potpredsjednik Vlade Grčić rekao je da su sredstva koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju unutar Švicarsko-hrvatskog programa suradnje vrijedna kao dio mjera kojima se raznim financijskim izvorima potiče gospodarski oporavak i rast te rješavaju specifični problemi kao što su razminiranje.

Veleposlanik Estermann rekao je među ostalim da je Švicarska uvijek podupirala Hrvatsku u nastojanju da postane članica Unije, a sada joj želi pomoći da to članstvo što bolje iskoristi.

Istaknuo je izvrsnu suradnju s hrvatskim partnerima u definiranju projekata koji će biti financirani sredstvima švicarske države. Ocijenio je da se švicarske tvrtke nakon ulaska Hrvatske u EU lakše odlučuju na poslovanje u RH jer, kako je rekao, znaju da se ovdje sada igra prema europskim pravilima.

Grčić je ocijenio da se dvije godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju vide veliki pozitivni učinci članstva i da će u budućnosti oni biti još veći. Tri su područja u kojima se, prema njegovu mišljenju, najbolje vide koristi ulaska Hrvatske u Uniju. To su oživljavanje gospodarstva potaknuto izvozom i punom integracijom u europsko tržište, rast izravnih inozemnih ulaganja te razni oblici financijske pomoći, odnosno fondovi EU-a.

Vlada očekuje da će svake godine, zahvaljujući EU-ovim fondovima, između 15 i 20 tisuća radnika izravno ili neizravno dobiti nova ili zadržati postojeća radna mjesta, smatra Grčić.

20. travanj 2024 01:46