Hrvatska

Udbina dobiva svemirsku luku?

Avatar

Tvrtka Swiss Space Systems (S3) predstavila se danas javnosti, te je iznijela planove razvoja u Hrvatskoj.

Prve aktivnosti hrvatske podružnice tvrtke Swiss Space Systems bit će vezane uz ZeroG letove bestežinskog stanja, koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine. Za slijedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove, nužna je izgradnja svemirske luke za koju Hrvatska posjeduje nekoliko zanimljivih lokacija. Takva je i potencijalna lokacija u Udbini, a sama svemirska luka mogla bi se temeljiti na konceptu svemirske luke S3 u Švicarskoj, koja je već u fazi izgradnje. Hrvatska će igrati značajnu ulogu u razvoju gornje komponente sustava za isporuku satelita. Razvoj gornje komponente tog sustava već je započet u Payerneu, švicarskom sjedištu tvrtke S3, a u suradnji s ruskim partnerom za pogonske sustave, tvrtkom RKK Energia.

Tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri, bit će uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita, koja predstavlja jedini segment S3 lansirnog sustava kojeg nije moguće višekratno koristiti, jer nakon isporuke satelita izgara u atmosferi. Proizvodnja i montaža gornje komponente sustava za isporuku satelita mogla bi biti sastavni dio djelatnosti svemirske luke u Hrvatskoj, što podrazumijeva i značajan broj radnih mjesta za visoko kvalificirane stručnjake. Za integraciju i testiranje gornje komponente te obradu njezina tereta prije lansiranja S3 će se oslanjati na svoje španjolske partnere.

Slađan Zovko, direktor tvrtke Swiss Space Systems Hrvatska pojasnio je na što se to točno odnosi. – Sve industrijske i obrazovno-istraživačke aktivnosti važne za razvoj aero-svemirskih tehnologija u Hrvatskoj. Svim državama koje su pristupile Europskoj Svemirskoj Agenciji cilj je osnažiti i razvijati sektor svemirskih djelatnosti, a ovom prigodom pozivam nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće korake za pristupanje Hrvatske toj agenciji. Swiss Space Systems Hrvatska djelovat će kao katalizator koji će Hrvatsku voditi prema tom cilju, a naš centar za svemirska istraživanja generirat će značajnu stratešku vrijednost naše zemlje – rekao je prilikom predstavljanja.

Osim industrijskih djelatnosti, tvrtka S3 Hrvatska će u suradnji s hrvatskim sveučilištima i istraživačkim centrima za primijenjena istraživanja i obrazovanje igrati važnu ulogu u istraživačkim i edukacijskim aktivnostima, kao i u testiranju aero-svemirskih tehnologija u području malih satelita.

– Ova će suradnja biti od obostrane koristi za Swiss Space Systems i Hrvatsku te se radujem nadolazećim aktivnostima. S3 uvijek teži razvijati dugoročne partnerske odnose, a odnosi s Hrvatskom svakako su jedan dobar primjer. Swiss Space Systems Hrvatska igrat će vrlo važnu ulogu u glavnim aspektima S3 programa. To su ZeroG letovi, razvoj i proizvodnja gornje komponente za isporuku satelita te istraživačke i obrazovne aktivnosti. Ovo je još jedna značajna i vrijedna prekretnica u kratkoj povijesti projekta S3, a mnoge još tek trebaju doći kroz 2015. godinu i u daljnjoj budućnosti – zaključio je Pascal Jaussi, osnivač i izvršni direktor tvrtke Swiss Space Systems.

Komentari

Komentirajte