Hrvatska
StoryEditor

Svilan se ne osjeća krivim za primanje mita

03. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je suđenje bivšem direktoru Nove TV Siniši Svilanu zbog primanja mita od Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV. Svilan je odgovarajući na optužnicu rekao kako se ne osjeća krivim te da je sve u njoj netočno.

Suđenje je nastavljeno ispitivanjem tadašnjeg člana Uprave Nove TV Branka Čakarmiša koji je posvjedočio da je okrivljeni Svilan kao direktor programa bio zadužen i za predlaganje projekata za otkup emisija iz vanjske produkcije. Na nekim od sastanaka na kojima su predstavljani koncepti emisija, kazao je svjedok, bili su i Hloverka Novak Srzić i Dijana Čuljak, koja je predstavljena kao Šelebajeva supruga.

Na upit sutkinje Jasne Smiljanić je li normalno da osoba koja radi u drugoj televizijskoj kući djeluje kao tim s vlasnikom producentske kuće, svjedok je rekao da je u Hrvatskoj svašta normalno. Svjedok je ispričao također da je čuo za glasine da je Svilan primao mito, ali mu je, kad ga je pitao o tome, rekao da to nije istina. Urednica na Novoj TV Ivana Ivančić rekla je da ju je Šelebaj angažirao da radi na uređivanju emsije U sridu što je radila uz dopuštenje nadređenih i uz svoj uobičajeni urednički posao u informativnom programu Nove TV. Za rad na toj emisiji plaćao ju je uglavnom Šelebaj i to, kako je rekla ‘na ruke‘. To su bili ‘simbolični iznosi‘ od osam tisuća kuna mjesečno, rekla je svjedokinja, dok su novinarke koje su radile priloge dobivale po četiri tisuće kuna mjesečno.

Svilanov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković rekao je da je zadovoljan iskazom svjedoka jer su objasnili da njegov branjenik nije mogao biti odgovoran za zaključenje pojedinih poslova. Suđenje se nastavlja u srijedu kad bi trebali biti saslušani Dražen Mavrić, Iva Gačić i Denis Latin. Svilana USKOK tereti da je od direktora produkcijske tvrtke Core media Šelebaja u tri godine uzeo 262 tisuće eura mita kako bi se njegove emisije prikazale na Novoj TV. Svilan je navodno pune tri godine primao mito za emisije 1 na 1, U sridu, Istraga, Interijeri i Rekonstrukcija. Novac su mu na ruke, prema tvrdnjama tužiteljstva, davali Šelebaj ili neki od posrednika, među kojima je i estradni menadžer Edvin Softić, koji je priznao da je Svilanu nosio kuverte kada je Šelebaj bio na putu.

03. svibanj 2024 14:25