Hrvatska
StoryEditor

Svjetska banka za Hrvatsku očekuje znatno više stope rasta

08. Lipanj 2016.

Svjetska banka ponovo je snizila procjene za svjetsko gospodarstvo dok za Hrvatsku očekuje znatno više stope rasta, u skladu s procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokazuje najnovije izvješće.

Hrvatsko bi gospodarstvo tako ove godine po ažuriranim procjenama SB-a trebalo porasti 1,9 posto, što je za pola postotnog boda više no što su u banci predviđali u siječanjskom izvješću.

Znatno je - za 0,6 postotnog boda - podignuta i procjena za 2015. godinu, kada je prema novim izračunima SB-a hrvatsko gospodarstvo poraslo 1,6 posto.

Iduće bi godine rast trebao ubrzati na 2,0 posto, nasuprot u siječnju procijenjenih 1,7 posto. Za 2018. banka predviđa rast hrvatskog gospodarstva za 2,4 posto, što je za 0,4 postotnog boda više no što su očekivali u siječanjskim procjenama.

Time je SB uskladio svoje procjene za Hrvatsku s onima MMF-a, koji je za ovu godinu također prognozirao 1,9-postotni rast, te blago ubrzanje u 2017., na 2,1 posto.

Banka je blago podigla i procjenu ovogodišnjeg rasta gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju u podregiji srednje Europe, koja uz Hrvatsku uključuje Bugarsku, Mađarsku, Poljsku i Rumunjsku, na 3,4 posto, s 3,3 posto procijenjenih u siječnju.

Procjena za iduću godinu snižena je pak za 0,2 postotnog boda, na 3,3 posto. U 2018. gospodarstvo podregije trebalo bi porasti 3,2 posto, što za 0,4 postotnog boda manje no što su u SB-u dosada očekivali.

Ovogodišnja procjena za gospodarstva u nastajanju i ona u razvoju u cijeloj regiji Europe i središnje Azije također je snižena za 0,4 postotnog boda, na 1,2 posto. U 2017. tempo aktivnosti trebao bi biti više nego udvostručen, na 2,5 posto, što je ipak za 0,1 postotni bod manje no što su u SB-u procijenili u siječnju. Procjena za 2018. potvrđena je na 2,8 posto.

Među utezima u regiji izdvaja se Rusija, čije bi se gospodarstvo ove godine trebalo smanjiti 1,2 posto, za pola postotnog boda više no što su u SB-u očekivali u siječnju. U idućoj godini očekuje se oporavak i rast aktivnosti za 1,4 posto, te za 1,8 posto u 2018.

Među vodećim gospodarstvima u nastajanju Kina bi ove godine trebala zabilježiti stopu rasta od 6,7 posto. U 2017. rast bi trebao usporiti na 6,5 posto, te na 6,3 posto u 2018. Time je SB više-manje potvrdio siječanjske procjene.

Snižene procjene za svjetsko gospodarstvo

Zbog slabašnog rasta razvijenih gospodarstava, tvrdokorno niskih cijena robe, slabe globalne trgovine i prigušenih kapitalnih tokova Svjetska je banka u najnovijem izvješću, objavljenom u utorak, ponovo snizila i procjene za svjetsko gospodarstvo u cjelini i sada u ovoj godini očekuje rast po stopi od 2,4 posto. U siječnju su prognozirali rast aktivnosti za 2,9 posto.

U skupini razvijenih gospodarstava gospodarske aktivnosti trebale bi ove godine u prosjeku rasti 1,7 posto, te po 1,9 posto u 2017. i 2018. godini. U siječnju su u SB-u za sve tri godine prognozirali stopu rasta od 2,1 posto.

Najviše je snižena procjena ovogodišnjeg rasta američkog gospodarstva, s 2,7 na 1,9 posto. U 2017. rast bi trebao blago ubrzati, na 2,2 posto, i zadržati se na toj razini i u 2018., što je manje-više u skladu sa siječanjskim prognozama.

Blago su - za po 0,1 postotni bod - snižene i procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućoj godini, na 1,6 posto. U 2018. rast bi trebao ostati manje-više na istoj razini, procjenjuju u SB-u.

"Slabašan rast naglašava zašto je od presudne važnosti da zemlje nastave s mjerama poticanja gospodarskog rasta i poboljšanja života onih koji žive u ekstremnom siromaštvu", upozorio je predsjednik grupe Svjetske banke Jim Yong Kim.

"Ekonomski je rast i dalje najvažniji pokretač smanjenja siromaštva i zato nas jako brine što zbog prigušenih cijena robe naglo usporava rast u zemljama u razvoju-izvoznicima robe", dodao je čelnik SB-a.

Pojačano kreditiranje mogući izvor rizika za gospodarstva u nastajanju

Zahvaljujući niskim kamatnim stopama i - u posljednje vrijeme - pojačanim potrebama za financiranjem kreditni plasmani prema privatnom sektoru značajno su porasli, što bi moglo predstavljati rizik za nekoliko gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju, upozoravaju u Svjetskoj banci.

"Dok razvijena gospodarstva teško hvataju zamah, većina onih u južnoj i istočnoj Aziji bilježi solidan rast a isto vrijedi i za uvoznike robe u skupini gospodarstava u nastajanju širom svijeta", istaknuo je glavni ekonomist i viši potpredsjednik SB-a Kaushik Basu.

"Na oprez ipak poziva nagli rast duga privatnog sektora u nekoliko gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju", upozorava Basu, podsjećajući da "nije neuobičajeno" da nakon naglog uzleta kreditiranja nenaplativi krediti mjereni udjelom u ukupnim kreditnim plasmanima budu učetverostručeni.

19. travanj 2024 19:12