08. listopad 2016.

‘Tajni‘ prijevoz nafte u Rijeku izazvao nove trzavice između Vlade i MOL-a

lider.media
lider.media

Hrvatska će od MOL-a zatražiti službeno očitovanje nakon što je u petak u poslijepodnevnim satima probno prevezeno 600 tona domaće nafte željeznicom iz Graberja Ivaničkog do Rafinerije nafte Rijeka. Tako je poručio tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić izrazivši nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora i Uprave Ine prevezena domaća nafta u riječku rafineriju.

- Jednom sam reagirao pravovremeno, ali ovaj put nisam dobio pravovremenu informaciju, kazao je Panenić, referirajući se na svoju odluku iz srpnja kada se usprotivio slanju sirove nafte u riječku rafineriju, budući da bi to mogla biti naznaka o gašenje sisačke rafinerije.

Panenić je naglasio da je potrebno postignuti dogovor MOL-a i Vlade, kao suvlasnika Ine, o njezinom poslovanju, pa tako i oko rafinerije.

Iz INA-e su u subotu priopćili kako je uobičajeno da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema i iz svojih rafinerija.

- Već smo ranije izvijestili kako s ciljem poboljšanja fleksibilnosti rafinerijske prerade Ina razmatra alternativan način prijevoza domaće nafte u Rafineriju nafte Rijeka. Rafinerija nafte Sisak nastavlja preradu 25. listopada, poručili su iz Ine.