Hrvatska
StoryEditor

Talijanski signal još uvijek ometa TV prijem u Hrvatskoj

30. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Talijanska administracija zadužena za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom nedavno je izvijestila HAKOM o smanjenim izvorima smetnja na sjeveru Italije. Pomaci u rješavanju smetnja ipak nisu dovoljni kako bi se problem u potpunosti riješio, stoji u priopćenju HAKOM-a.

Talijansko ministarstvo zaduženo za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, što uključuje i uklanjanje smetnja stranim državama, nedavno je izvijestilo HAKOM o poduzetim radnjama koje bi trebale dovesti do uklanjanja prisutnih smetnja i osiguravanja kvalitetnog prijama hrvatskih televizijskih programa na području Istre.

Mjerenjem su potvrđeni navodi talijanske strane, ali je i zaključeno kako je učinak navedenih aktivnosti nedostatan za smanjenje ometanja prijama hrvatskih programa. S obzirom na veći broj talijanskih odašiljača, koji suprotno međunarodnim pravima odašilju signale na frekvencijama dodijeljenim Republici Hrvatskoj, istokanalne smetnje na hrvatski teritorij često stižu iz različitih smjerova, naglašava se iz HAKOM-a.

Problemi sa smetnjama hrvatskim multipleksima digitalne televizije traju od kraja 2010. godine, kada je Talijanska Republika započela svoj prelazak na digitalno odašiljanje televizijskih programa, a samo u 2012. godini HAKOM je poslao 196 prijava smetnja hrvatskim televizijskim odašiljačima. Dolaskom toplijeg vremena, koje je povoljno za rasprostiranje elektromagnetskih valova, utjecaj smetnji na prijam hrvatskih programa u cijelom priobalnom području mogao bi se povećati ukoliko talijanska strana ne nastavi rješavati hrvatske prijave.

19. travanj 2024 14:03