Hrvatska
StoryEditor

Termoelektrana grije kaznionicu u Glini

18. Veljača 2015.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i direktor Drvnog centra Glina Elmor Baraković potpisali su 28. siječnja ugovor kojim će termoelektrana-toplana u sastavu BE-TO, sestrinske tvrtke DC Gline, koja je u završnoj fazi montaže, opskrbljivati toplinskom energijom kompleks Kaznionice u Glini

DC Glina, u vlasništvu zagrebačke tvrtke Šerif Export-Import, bavi se preradom velikih količina drva, što kontinuirano daje dovoljnu količinu drvnog otpada za isplativost gradnje kogeneracijskog energetskog postrojenja nominalne snage 1,2 MW električnih, i 4,8 MW toplinskih. Posebnost glinske termoelektrane-toplane je u tome što je ona prvo kogeneracijsko postrojenje na biomasu proizvedno u potpunosti u Hrvatskoj i na bazi znanja udruženih hrvatskih stručnjaka i poduzetnika.

Nositelj posla je TPK-EPO Proizvodnja d.o.o. iz Zagreba koja je izradila kotao, ložište, dimnjak i cjevovode, a preferirani izvođač cijele strojarnice, što znači projektiranje i prozvodnju parnog turboagregata i kompletnog pratećeg postrojenja, je Tvornica turbina Karlovac. Glavni projektant bila je tvrtka „Leko biro“ iz Slavonskog Broda, a automatiku i elektromotorni razvod izvela je zagrebačka tvrtka PHB.

Kaznionica u Glini sada kao energent za grijanje i toplu sanitarnu vodu koristi loživo ulje, a u upravo sklopljenom ugovoru precizirano je da će DC Glina izgraditi toplovod do toplinske stanice Kaznionice u roku od osam mjeseci od potpisa ugovora. Amor Baraković, investicijski voditelj DC Gline kaže da je Kaznionica kao velik kupac energije bila presudna za isplativost gradnje toplovoca, a škole, vrtić i neke javne institucije kao usputni korisnici toplovoda samo će doprinijeti njegovoj rentabilnosti. Cijena toplinske energije dobivene iz drvne biomase trebala bi tijekom deset godina na koliko je sklopljen ugovor, biti niža 15 posto od cijene energije iz loživog ulja.

Električnu energiju DC Glina će kao povlašteni proizvođač električne energije isporučivati HEP-u u elektroenergetski sustav, a dio toplinske energije DC Glina koristit će za potrebe vlastitih parionica i sušionica drva. Investicija „Te-to“ iznosi 40 milijuna kuna, a gradnja toplovoda i prateće infrastrukture dodatnih 15-ak milijuna kuna.

02. svibanj 2024 08:36