Hrvatska
StoryEditor

Terorističke prijetnje Europi shvaćene ozbiljno

28. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Nakon stanke zbog Božića, danas kreće novi krug političkog ‘pripetavanja‘. Po drugi put održat će se sjednica na kojoj bi se trebao konstituirati Hrvatski sabor.

Za predsjednika Sabora Domovinska koalicija i Most predložit će HDZ-ovog Željka Reinera, a SDP-ova koalicija Hrvatska raste najavljuje da neće nikoga istaknuti. Ostane li jedan kandidat, glasanje će biti javno. U slučaju dva kandidata glasanje je tajno, ali to se može promijeniti u javno, ako tako odluči većina zastupnika. Na taj način je vidljivo kako je tko glasao.

Mandatar Tihomir Orešković odabran je srećom prije Božića tako da su građani mogli u miru provesti ovaj obiteljski blagdan. Odabran je nakon niza nevjerojatnih događaja i obrata. Zadnjem munjevitom obratu kada je Most odabrao ipak HDZ, kumovalo je, po Mostu, nagovaranje nekih mostovaca da podrže SDP, dok su vodili dogovore oko sastavljanja vlade s koalicijom Hrvatska raste. Daljnji obrati su svakako mogući što je najavio i Most u svojem božićnom obraćanju građanima u kojem je još jednom očitao bukvicu HDZ-u i SDP-u. HDZ im je za sada partner, no ako ih pokušaju ‘usisati‘ dižu ruke od svega. Već danas ćemo u Saboru vidjeti hoće li sve ipak ući u mirnije vode. Bilo bi doista dobro kada bi se prije odlaska Stare godine sve utišalo, isto kao i za Božić, kako bi građani barem u te dane bili pošteđeni političkih okršaja.

U Sarajevu je u policijskoj akciji Rez uhićeno 11 osoba koje su planirale na Staru godinu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine izvesti teroristički napad. Eksplozivna naprava trebala je biti postavljena pod policijski automobil, a u napadu je prema pronađenim dokazima trebalo poginuti stotinjak ljudi. Uhićeni su imali veze s takozvanom Islamskom državom te su pripadnici selefijskog pokreta. Nakon toga stiglo je iz Beča upozorenje policije da bi između Božića i Nove godine u Europi moglo biti terorističkih napada. Upozorenje se temelji na dojavi prijateljske obavještajne službe koja je o svemu obavijestila glavne europske gradove. Mjere osiguranja su pojačane na svim mjestima u europskim glavnim gradovima gdje se okuplja puno ljudi, jer je upozorenje shvaćeno izuzetno ozbiljno. Kako tzv. Islamska država gubi osvojena područja u Siriji i Iraku, njen vođa Abu Bakr al-Bagdadi je zaprijetio Americi, Rusiji, Europi i Izraelu te pozvao na pobunu u Saudijskoj Arabiji. Policije je mnogo više u europskim gradovima i živimo u svijetu opasnosti, istaknuo je Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i geopolitiku. Hrvatska je izvan glavnih mjesta mogućih napada, ali Cvrtila smatra da nema potpune sigurnosti, iako Hrvatska zapravo nije među prvim zemljama koje bi bile zanimljive teroristima. Naša policija i sigurnosne službe također provode dodatne mjere nadzora i provjera još od terorističkih napada u Parizu.

03. svibanj 2024 11:13