Hrvatska
StoryEditor

Thomas Piketty kod svoga glavnog hrvatskog čitatelja i promotora

18. Travanj 2015.

Mora da je to bila zanimljiva audijencija. Najrazvikaniju svjetsku ekonomsku zvijezdu primio je premijer nejneuspješnije europske zemlje.

Ono što Piketty propovijeda – nejednakost bogatih i siromašnih, Milanović provodi – sve veće zaostajanje Hrvatske u odnosu na razvijene. Poslovnična je premijerova nevoljkost prema ekonomiji. S druge strane, autor opjevanoga ‘Kapitala 21. stoljeća’ i sam je priznao da ne poznaje situaciju u Hrvatskoj. Ni u knjizi nas nije statistički obradio jer mu podatke nismo ni dali. Stoga je upitno o čemu su razgovarali, osim ako Milanovića svjetski trendovi ne zanimaju više od domaćih. No izdavač se morao odužiti Pikettyjevom najvećem promotoru u Hrvatskoj, što je Milanović postao priznanjem da je opsežnu knjigu pročitao.

Premijerov poguranac bio je jedan od razloga zašto ni primjena Stabilizacijskoga programa kojim smo 1994. zbrisali inflaciju i uveli vječno stabilnu kunu nije toliko uzbunila ekonomske krugove koliko Pikettyjevo gostovanje (kako se priča – besplatno!). U HNK prošlog četvrtka nagurala se cijela polit-ekonomska i džetset elita ne bi li bila viđena na događaju godine, iako se većina s tezama iznesenim u njegovoj knjizi uopće ne slaže. Unatoč tome, u HNK-u je kritičko propitivanje publike bilo iznenađujuće mlako. Valjda su i zato ‘vrištale’ društvene mreže na kojima su (ne samo) ekonomisti Pikettyjeve teze sasjekli u komadiće. Gotovo pa i njega kao ekonomista. Za svaki slučaj, valjda da netko teze iz knjige ne bi preveo u tezu ‘ajmo vratiti stari sustav’. No tjedan dana kasnije više se nitko ni ne sjeća tog Francuza u Zagrebu. Hrvatska elita čeka novi signal nekoga domaćeg autoriteta, koji bi mogao biti okidač za čitanje nove obvezne lektire. I nada se da će se premijer preorijentirati na neke lakše i kraće forme. Možda haiku.

24. travanj 2024 10:10