Hrvatska
StoryEditor

Tihomir Orešković: Pozivam Karamarka i Petrova da odstupe sa svojih pozicija iz Vlade

03. Lipanj 2016.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković pozvao je danas potpredsjednike Vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova da odstupe sa svojih dužnosti jer su njihovi odnosi postali prevelik teret za Hrvatsku i ugrožavaju provedbu Vladinih reformi.

- Odnosi Tomislava Karamarka i Bože Petrova postali su prevelik teret za Vladu i Republiku Hrvatsku. Pozivam ih da se u nacionalnom interesu povuku s dužnosti i da Vlada može nastaviti s reformama. Tako ćemo potvrditi stabilnost i sigurnost Vlade i izvući domovinu iz krize, kazao je premijer na izvanrednoj konferenciji za novinare na Markovom trgu.

Orešković nije ponudio političke razloge zašto misli da bi ga čelni ljudi stranaka koje u Saboru drže većinu poslušali i njegovoj Vladi, ovaj put bez dva sukobljena potpredsjednika, dali povjerenje, ali je naveo ekonomske i reformske.

- Politička situacija počela je ugrožavati nacionalne interese, u to smo se mogli uvjeriti i prilikom pokušaja plasmana državnih euroobveznica. Ja sam odlučio i odgodio prodaju jer mislim da nije bilo u našem interesu zadužiti se za tu kamatu, a tražili su i premiju za ovu političku situaciju. Mislim da ćemo u sedmom mjesecu dobiti bolje uvjete, kao financijaš u to sam uvjeren, rekao je predsjednik Vlade.

A u vezi reformi, istaknuo je da se Hrvatska i jutros, kad je državni udjel u Končaru prodan za 360 milijuna kuna, mogla uvjeriti u napredovanje reformi, točnije one u cilju smanjenja državnog duga. Dotaknuo se i kurikularne reforme koja je, prema njegovim riječima, jedan od najvažnijih dijelova Vladinog reformskog programa i koja će se nastaviti uz podršku Vlade.

Osim poziva Petrovu i Karamarku da odstupe, Orešković je i tajanstveno objasnio zašto je morao izostati s jučerašnje sjednice Vlade.

- Sastao sam se jučer s kolegama iz SOA-e. Ne mogu govoriti o detaljima, kazao je.

Novinarska pitanja nisu bila dopuštena, pa se nije moglo saznati je li taj sastanak imao utjecaj na odluku za zatraži od Petrova i Karamarka da sami odstupe. A ostalo je nejasno i što će premijer napraviti ako se dva potpredsjednika sami ne povuku.

 

 

 

25. travanj 2024 05:41