Hrvatska
StoryEditor

Tihomir Orešković zadovoljan mišljenjem EK, Davora Majetića brine provedba reformi

18. Svibanj 2016.

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je ustvrdio da je Europska komisija svojom ocjenom Nacionalnog programa reformi dala potvrdu kvalitetnog rada Vlade te istaknuo da će se reforme provesti.

- Danas je vrlo dobar dan. Europska komisija je dala mišljenje na naš Nacionalni program reformi, i danas smo dobili potvrdu našeg kvalitetnog rada. Reforme koje smo predstavili hrvatskoj javnosti i Europskoj komisiji ćemo provesti, istaknuo je Orešković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, dodavši da se već može vidjeti da se krenulo sa smanjivanjem javnog duga.

Glavni direktor Hravtske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić u srijedu je izjavio da su preporuke Europske komisije u vezi nacionalnih reformi očekivane i u skladu s onima koje poslodavci stalno šalju i prema ovoj i prema prošlim vladama, ali pitanje je njihove provedbe.

- Mi smo i zadnji puta pozdravili cilj i planove koji su u reformskom paketu upućeni Europskoj komisiji. Sada naravno dolazi onaj ‘ali‘, a to je pitanje provedbe, izjavio je Majetić za Hinu.

Kako ističe, u HUP-u se pribojavaju i iskustveno znaju da je to korak koji nikako da se napravi, da se od plana krene u realizaciju.

- Ono što sada vidimo trenutno u javnom prostoru, ta će realizacija biti izazovna, od samog Sabora pa do svih oporbenih stručnjaka, sindikata i ostalih. Kao udruga poslodavaca sasvim sigurno ćemo podržati i podržavamo da se od tih planova i papira krene u stvarnu implementaciju te da uistino ‘skinemo‘ taj deficit s dnevnog reda i da se krene u promjene koje i Komisija navodi, pa i puno šire, rekao je Majetić.

Europska komisija u srijedu je objavila pet ekonomskih preporuka za Hrvatsku te ocijenila da je njezin reformski program u velikoj mjeri ambiciozan te da bi, pod uvjetom da ostvari trajnu korekciju prekomjernog deficita ove godine, sljedeće godine mogla prijeći iz korektivnog u preventivni dio postupka prekomjerenog deficita.

20. travanj 2024 11:15