Hrvatska
StoryEditor

Tko će 1. srpnja 2013. doći na hrvatsko tržište

09. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Loša gospodarska situacija u Europi, malo i neuređeno hrvatsko tržište i prevelika birokracija jesu prepreka, ali neće zaustaviti dolazaka novih kompanija u Hrvatsku njenim ulaskom u EU, 1. srpnja 2013.

Sigurnost koju pruža Unija i novi geopolitički položaj koji će Hrvatska zauzimati bit će veći mamac za tvrtke od razloga koji su do sada sprječavali strane kompanije da se odluče na ulazak donosimo u novom broju poslovnog tjednika Lider. Prema stručnjacima upoznatima sa situacijom, devet je gospodarskih sektora koji će biti zanimljivi stranim igračima. U sektoru trgovine očekuje se ulazak velikih trgovačkih lanaca koji će na tržište ući kroz akvizicije dok će se na gradnju novih trgovinski centara odlučiti diskonteri.

Bankarski sektor može očekivati otvaranje novih podružnica stranih banaka no to će i dalje biti banke s područja Italije i Austrije dok sektor osiguranja ne očekuje mnogo novih igrača. Najveći će vjerojatno ući kroz akviziciju „glavne mate“ Croatie osiguranja. Iako prilično zasićeno, tržište nekretnina bi moglo biti prilično zanimljivo dolaskom institucionalnih fondova iz SAD-a i EU koji će tražiti nekretnine sa stabilnom razinom prihoda te uredske zgrade klase A s kvalitetnim zakupcima. Najatraktivniji sektor je logistika gdje nas zbog strateškog položaja gledaju igrači iz Austrije, Italije i Njemačke, a glavni mamac je Luka Rijeka. Iako zvuče vrlo primamljivo, sektori energetike i turizma stranim kompanijama ipak nisu toliko atraktivni i tu se ne očekuju prevelike promjene. Možda i najmanje atraktivan sektor je sektor industrije gdje visoki porezi i skupa radna snaga imaju veću težinu od sigurnosti.

24. travanj 2024 13:01