Hrvatska
StoryEditor

Tko će na čelo drvoprerađivačkog sektora koji raste?

29. Travanj 2016.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivačke industrije HGK Zdravko Jelčić na brifingu s novinarima govorio je o stanju u ovoj branši na kraju svoga mandata, rekavši da možemo biti zadovoljni onime što je postignuto zadnjih nekoliko godina

Izbori za novog/starog predsjednika održat će se 4. svibnja u zagrebačkom hotelu Westin, a kandidati su, osim predsjednika Uprave Spin Valisa Jelčića, još i direktorica čakovečke Pane Nikolina Babić te vlasnik tvrtke Mundus Viridis Ivić Pašalić. Do sada se prijavilo 230 tvrtki koje su dokazale da posluju unutar sektora i imat će pravo glasa, a osim  njih, pravo glasa će imati i oni koji na dan Izborne skupštine dođu i dokažu da djeluju unutar sektora. Kažu da nikad nije bio veći interes za izbor predsjednika kao sada, pa se morao iznajmiti veći prostor u Westinu.

Novi će predsjednik imati ipak povoljniju poziciju jer je sektor, kako je istaknuo Jelčić, ostvario rast. Rekao je kako je od 2012. do kraja prošle godine izvoz porastao sa 702 milijuna eura na 1,05 milijardi eura, što je gotovo 50 postotni rast. U istom je razdoblju uvoz rastao s 389 milijuna eura na 503 milijuna eura, što znači, zaključio je, da je uvoz sporije rastao i da je drvoprerađivački sektor i dalje ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu.

Međutim, zabrinjavajuće je to što u strukturi izvoza pada udio finalnih proizvoda, odnosno s 35 posto u 2012. na 30 posto lani. Jelčić smatra da je razlog tome što na svakom višem stupnju finalizacije raste trošak proizvodnje, a neke tvrtke to ne mogu podnijeti. Kaže da zato nemamo kapacitete za finalnu proizvodnju s obzirom na sirovinu te da je potrebno ulaganje, što ovisi i o ulagačkoj klimi.

Ipak, ističe da se i kod troškova dosta uradilo u ovom sektoru koji se sam prestrojio nakon žestokog udara krize. Tako je, tvrdi, u ove četiri godine trošak rada 10 posto manji.

- U sektoru je zabilježen rast plaća, a posebno želim istaknuti da je razvoj sektora ostvaren uz smanjenje zaposlenih, što je, smatram, veliki uspjeh – rekao je Jelčić.

Prosjek plaća porastao je s 3.330 kuna na 3.651 kunu, a broj zaposlenih pao je s 19.959 na 19.363. Međutim, kao posebne probleme Jelčić ističe nepovoljan tečaj kune, pa će i ubuduće insistirati na promjeni monetarne politike, odnosno morat će se u HNB-u nešto mijenjati, a druga je boljka Zakon o HBOR-u, odnosno odredba u kojoj se kaže da se svaka niža kamata Razvojne banke u odnosu na komercijalne smatra državnim subvencioniranjem tvrtki i favorizira ih se u odnosu na strani kapital. Jelčić smatra kako je to nedopustivo tumačenje jer upravo te tvrtke dolaze konkurirati dobijajući u svojim zemljama jako niske kamate na kredite i država bi svakako trebala ukinuti tu odredbu.

Što se tiče odnosa s Hrvatskim šumama, Jelčić kaže da treba konačno i male pilanare zaštititi, pogotovo jer je riječ o područjima u kojima je to jedna od rijetkih privrednih djelatnosti i interes je da se tu ljudi zadrže. Licitacijama velike pilane postaju još veće, a male se gase, pa iako kaže da su sektoru potrebni i veliki pilanari, s Hrvatskim šumama mora se naći rješenje za male, pa čak i da se potpisuju trojni ugovori između HŠ, male pilane i tvrtke koja nabavlja građu.

Osim toga, što se tiče svih sudionika u sektoru, Jelčić smatra da će se s Hrvatskim šumama morati napraviti pravedniji kriterij za nabavu sirovine, a isto tako treba napraviti reviziju ugovora na biomasu. Također ističe da je politika HŠ da prodaju sirovinu tzv. sječom na panju, u kojoj sama tvrtka siječe drvo i izvlači ga iz šume, loša. Ove je godine predviđeno 600 tisuća kubika sječe na panju, što je do sada najviše i enorman je rast u odnosu na ranije godine. To tvrtkama otežava poslovanje jer one same moraju sjeći, izvlačiti, rezati i odbacivati nepotrebni dio sirovine da bi došle do građe. Jelčić smatra da bi to trebale raditi HŠ i prodavati kvalitetnu sirovinu tvrtkama, a ne da je toj državnoj tvrtki primarni cilj što veći profit.

To su zadaci koji bi se ubuduće trebali odraditi. Jelčić smatra da je Udruženje zadnjih godina izgradilo pregovaračku poziciju prema svim relevantnim institucijama i ima priliku ostvariti svoje ciljeve.

19. travanj 2024 17:06