Hrvatska
StoryEditor

Tko će se pobrinuti za vas, ako nećete sami?

08. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Lider i Poslovno učilište Filaks nagrađuju najkreativniju osobu punom stipendijom za verificirani program Menadžer u malom poduzetništvu.

Izdvojeni primjeri neuspješnih poduzetničkih pothvata često više sliče izmišljenim pričama nego stvarnim ljudskim i poslovnim sudbinama. Veliki je broj poduzetnika koji u avanturu kreću samo zato što nešto znaju dobro raditi i smatraju da će se netko (država, viša sila, kupci itd) pobrinuti za njihove proizvode ili usluge nakon što ih ponude tržištu. Neke osobe vjeruju da moraju „oploditi“ ušteđevinu nekim poduzetničkim projektom i ulaze u poslove o kojima ne znaju dovoljno, isključivo na nagovor uvjerljivih prijatelja ili rodbine. Zanimljivo je koliko poduzetnika ne zna izračunati potencijal tržišta, niti o tome razmišlja sve dok ne dođu prvi problemi s plasmanom proizvoda.   

Tek kada utvrde da nitko nije čuo za njihovu ponudu niti se odlučio kupiti, počinju razmišljati o mogućim rješenjima. Činjenica je da se dobit stvara isključivo na tržištu, a ne dolazi od proizvoda, rada, menadžera ili zaposlenika. Samo su potrošači spremni platiti pravu cijenu za određeni proizvod ili uslugu. Poduzetnici moraju posebno biti svjesni važnosti kreiranja potražnje koja ima za cilj da potrošači najprije potraže njihove proizvode, umjesto da se obrate većem konkurentu. Za takvo ponašanje im treba dati pravi razlog, a uloga marketinga i jest u traganju i određivanju ravnoteže između poduzeća i potrošača na tržištu. Međutim, poduzetnici su često u zabludi, jer imaju nerealna očekivanja. Neke od najčešćih grešaka su:

- Ne vidim konkurenciju- Neću uspjeti s visokim cijenama - Pomoći će mi prijatelji i kolege - Za svaki slučaj ciljat ću na cijelo tržište - Imam posla, nemam vremena za planiranje

Ovo je samo dio nedoumica pred kojima se nalaze menadžeri u malim i srednjim poduzećima, kao i voditelji odjela u većim organizacijama.

Ukoliko želite steći znanja o upravljanju poduzetničkim projektima, menadžmentu, prodaji, marketingu, poslovnom planiranju i mnogim korisnim poslovnim vještinama, prijavite se na nagradni natječaj u organizaciji portala Lider i Poslovnog učilišta Filaks. Nagradno pitanje je: Nabrojite 6 razloga zbog kojih biste trebali osvojiti punu stipendiju Poslovnog učilišta Filaks za verificirani program Menadžer u malom poduzetništvu u trajanju 150 školskih sati?

Nastava počinje 17. listopada i održava se subotom od 10.00 do 17.00 kako bi i polaznici izvan Zagreba imali priliku uključiti se. Svoje odgovore zajedno s osobnim podacima (ime i prezime, radno mjesto i zanimanje, broj telefona i e-mail) molimo pošaljite na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije 11. listopada do 11.00.

Sretni dobitnik će biti objavljen u ponedjeljak, 12. listopada. Nagrađujemo nakreativniji odgovor.

Ovdje je link za više informacija.

Sretni dobitnik pune stipendije je David Vukmirović.

19. travanj 2024 13:33